Naslovnica Crnac Komemoracija u znak sjećanja na poginule branitelje

Komemoracija u znak sjećanja na poginule branitelje

455

Prije 26 godina, 20. svibnja 1992. godine, braneći Posavinu poginula su petorica branitelja: Miroslav Međimurec ( iz Orahovice), Zdravko Kevčić ( iz Kutova), Josip Klobučar ( iz Starog …) i Vlado Golik( iz Novog Petrovog Polja), te Karlo Stojaković ( iz Lađanske). Njima u spomen, njihovi suborci, zajedno s predstavnicima udruga iz Domovinskog rata i predstavnicima civilne vlasti, okupljaju se u Velikom Rastovcu na komemorativnom skupu. Tako je bilo i jučer.
Izaslanstva udruga iz Domovinskog rat, zajedno s članovima obitelji poginulih branitelja, obišla su groblja na kojima poginuli počivaju .
U Orahovici je počast poginulima odalo izaslanstvo Grada Orahovice, na čelu s gradonačelnicom Anom Marijom Petin i udruga iz Domovinskog rata. Pozvala je gradonačelnica Petin sve da dadu svoj doprinos obilježavanju datuma vezanih uz Domovinski rat, a posebno obljetnice pogibije branitelja.
Središnji komemorativni skup održan je u Velikom Rastovcu, prije kojeg je u velikorastovačkoj kapeli, župnik župe Crnac, vlč. Josip Marić. služio sv. Misu za poginule branitelje. Komemoraciji su, uz članove obitelji, nazočili načelnici općina Crnac i Zdenci, Mato Damjan i Tomislav Durmić, predstavnici udruga iz Domovinskog rata, zapovjednik i zamjenik zapovjednika 2/132 HV, pukovnici Ivan Husnjak i Goran Sokol, voditelj saniteta 2/132. HV, član Zapovjedništva, satnik, dr Miroslav Mozer, izaslanstvo Udruge ratnih veterana 105. brigade HVO-a Modrića s predsjednikom , Matom Marićem, zastupnik u Hrvatskom saboru, Tomislav Žagar , i pomoćnik ministra hrvatskih branitelja, Tome Medveda, Nenad Križić. U ime domaćina, načelnik Damjan, i sam sudionik Domovinskog rata, kazao je da se žrtve koje su dali hrvatski branitelji uvijek treba spominjati, a predsjednik UHBL PTSP ,Miroslav Milovuković, naglasio je potrebu većeg uključivanja mladih u pronošenje istine o Domovinskom ratu. S nekoliko prigodnih riječi obratili su se na komemorativnom skupu i predsjednik Županijske zajednice Udruga HVIDR-a Virovitičko-podravske županije, Mato Bubaš, zatim predsjednik udruge ratnih veterana 105. brigade HVO-a Modriča, Mato Marić. Saborski zastupnik, Tomislav Žagar, u Velikom Rastovcu naglasio je da se ovakve komemoracije ne smiju održavati samo iz pijeteta, one trebaju biti obveza, kako se Domovinski rat ne bi zaboravio.”Na nama koji smo u politici”, ustvrdio je Žagar,” postoji i obveza da gradimo bolju Hrvatsku, bolju za život svih njezinih građana, a to je, kazao je zastupnik Žagar, “najmanje na što nas obvezuje žrtva poginulih branitelja”.
Zapovjednik 2/132., pukovnik Ivan Husnjak, toplim se riječima sjetio svojih suboraca, ” predivnih hrvatskih vitezova koji su pokazali ono najbolje što je hrvatski vojnik mogao pokazati”. Na kraju se obratio pomoćnik ministra hrvatskih branitelja, Tome Medveda, Nenad Križić. Križić je iskazao zadovoljstvo što su u Velikom Rastovcu, na komemoraciji i branitelji HVO-a, iz Modriće, u obrani koje su petorica pripadnika 2 bojne 132 brigade HV i poginula. Iskazao je Križić i posebno poštovanje obiteljima poginulih “koji mogu biti ponosni na svoje i naše velike heroje”. “Ne treba zahvaljivati udrugama organizatora”, ustvrdio je Križić, “jer su obilježavanja značajnih datuma vezanih uz Domovinski rat njihova dužnost i obveza, budući da time čuvaju uspomenu na žrtvu hrvatskih branitelja, svojih suboraca, i istinu o Domovinskom ratu”.