Naslovnica Događanja Sjećanje na 26-tu obljetnicu pogibije petorice hrvatskih branitelja

Sjećanje na 26-tu obljetnicu pogibije petorice hrvatskih branitelja

1340

Petorici hrvatskih branitelja: Miroslavu Međimurcu, Zdravku Kevčiću, Josipu Klobučaru, Vladi Goliku i Karlu Stojakoviću, koji su prije dvadesetšest godina , 20. svibnja 1992. godine, kao pripadnici 2. bojne 132. brigade HV , poginuli u Posavini, počast će i ove godine, na obljetnicu njihove pogibije, u organizaciji Udruge HVIDR-a Orahovica, iskazati njihovi suborci, zapovjednici , pripadnici udruga iz Domovinskog rata i predstavnici civilne vlasti.

U nedjelju, 20. svibnja, obilježavanje obljetnice počet će iskazivanjem počasti poginulim braniteljima, najprije kod spomen-obilježja, u centru Orahovice, a potom na grobljima u Orahovici, Kutovima, Starom i Novom Petrovom Polju i Lađanskoj, na kojima počivaju Miroslav Međimurec, Zdravko Kevčić, Josip Klobučar, Vlado Golik i Karlo Stojaković.

Za sve njih bit će u velikorastovačkoj kapeli, s početkom u 09,00 sati, služena sv Misa, a potom će u Velikom Rastovcu, kod spomen-obilježja uslijediti komemorativni skup.

U 11,45 sati u Vatrogasnom domu u Velikom Rastovcu UHBDVDR Orahovica otvorit će izložbu ratnih fotografija tematski vezanih uz Domovinski rat.

Ove godine neće biti održan Memorijalni maraton koji je prethodnih godina organizirala Udruga HBLPTSP-a, ali je najavljen novi sadržaj: Književna večer,u organizaciji UHBDVDR Orahovica ,u suradnji sa Zajednicom žena HDZ-a “Katarina Zrinski”. Sudionici Književne večeri , koja će biti održana od nazivom “Zaliječimo tugu stihovima” pokazat će na koji način su doživjeli i proživjeli dane Domovinskog rata i sjećanja na to vrijeme, iskazujući svojim stihovima i prozom , izravno ili posredno, i počast poginulim hrvatskim braniteljima.

Pjesnici šireg orahovačkog područja okupit će se na Književnoj večeri u nedjelju, 20. svibnja, u 19,00 sati, u hotelu ”Ružica”, a sudjelovat će : Ivan Grgurić, Ana Prelog, Tamara Majetić, Gordana Radaković, Blaženka Maglaić, Svjetlana Carić i Vladimir Grgurić.

Večer će glazbeno pratiti polaznici Osnovne glazbene škole Milka Kelemena Slatina, Područnog odjela Orahovica, Krešimir i Borna Gernhard, te orahovački glazbenik Matija Rister. Pokrovitelji Večeri su Virovitičko-podravska županija i Općina Čačinci.