Naslovnica Glazba Bend KOMUNA predstavlja novi singl pod imenom „Utjeha“

Bend KOMUNA predstavlja novi singl pod imenom „Utjeha“

1223

Nakon izrazito uspješnih pjesama „Kad padnu mostovi“ i „Himna“ , koje su, ako je suditi po emitiranju po radijima diljem regije i Youtube pogledima, osvojile publiku, bend KOMUNA predstavio je novi singl pod imenom „Utjeha“.

KOMUNA je bend kojeg je osnovao Mirko Šenkovski Geronimo, jedan od najtraženijih autora u regiji, iz želje da se vrati svojim rock korijenima, a uz njega bend, simboličnog imena, čine gitaristi Emir Hot i Dragomir Herendić Dragianni (iz Zabranjenog pušenja), klavijaturista Igor Matković (Crvena jabuka), basista Zvjezdan Marjanović i bubnjar Damir Bumbar Sinanović (ex Southern Storm i The Loudest Silence).

Očito je da je riječ o ekipi uistinu respektabilnih rock glazbenika koju kao vokalni solist i autor svih skladbi sa predstojećeg albuma u izdanju Croatia Records-a, predvodi upravo Geronimo.

Ovom prigodom Geronimo je ugostio i dio članova svog prvog benda “Sauron”, Adnana Šehovića, Thomasa Stipića i Hrvoja Bilića, koji će, kako najavljuje, biti dragi gosti benda KOMUNA i na nastupima uživo.

Utjeha“ je priča u kojoj su glavni akteri motorist „Usamljeni vuk“, koji krstari od grada do grada, i „Noćna Dama“ kojoj on otvara dušu i kroz stihove pjesme progovara o svom životu i o svemu što ga tišti. Radi se o opuštenoj bikerskoj skladbi žestokog ritma i riffa koja, u odnosu na prva dva singla, donosi jedan svojevrstan predah od svakodnevice, ističe Šenkovski i dodaje kako je zanimljivo je da je cijela ova skladba odsvirana iz samo jednog akorda. Upravo je to bio izazov bendu da izgrade dinamiku i atmosferu na tako jednostavnoj osnovi, a da pjesma ni jednog trenutka ne prelazi u monotoniju.

Koncipirao sam Komunu, kao jedan humani projekt koji je na strani pravde i progovara uvijek o nepravdama u društvu i onome što nas okružuje, a takav će biti i cijeli album, poručuje Mirko Šenkovski Geronimo.

Mirko Šenkovski Geronimo, rođen je u Skopju (Makedonija) a odrastao u Slavonskom Brodu. Glazbenu karijeru započeo je u najpoznatijoj brodskoj rock (heavy metal) grupi „Sauron“ koja je djelovala između 1986-1996.

Mirko Šenkovski još tada se istaknuo iznimnim vokalnim sposobnostima. Album „Better tomorrow“ grupa „Sauron“ objavljuje 1994. godine u izdanju Croatia records. Nakon ove, Mirko Šenkovski s grupom „Geronimo“, objavljuje istoimeni album, a 1997.godine i album dueta s Draganom Kajtazović pod nazivom „Gori zemlja“ u izdanju Halix Records.

Nakon stanke,koju je ,kako sam kaže napravio iz privatnih razloga, na scenu se vraća kao autor i izvođač skladbom “Poljubi me i pazi da nas ne vide” koje je izveo na “Aurea fest“-u u Požegi 2015. Nakon ove, uslijedila je još jedna Geronimova uspješnica-skladba “Nebo je tu“. Ova dva singla najavljuju njegov solistički autorski album.

Ipak sam ja počeo kao pjevač i jednostavno mi fali bina, publika…ta neopisiva razmjena pozitivne energije, kazao je ,uz ostalo ovom prigodom Geronimo.

Iznimno naglašena kreativnost i osoben i prepoznatljiv autorski stil Mirka Šenkovskog su ,za kratko vrijeme učinili jednim od najtraženijih autora u regiji sto dokazuje činjenica da je autor blizu 300 pjesama najpopularnijih izvođača popularne glazbe.

Koliko je moguće, pokušavam u svoj rukopis unijeti što više Slavonije, da to ima miris mog kraja. Uspio sam dobiti stil koji je jedinstven, a pitak i to, očito, prepoznaje publika diljem regije što me posebno raduje i predstavlja nepresušni motiv da stvaram, naglašava Šenkovski.

Posebno mjesto u stvaralačkom opusu Mirka Šenkovskog Geronima, kako sam kaže, pripada skladbi “Love people” koja je izvedena prilikom posjete papa Franje glavnom gradu BiH. Ova skladba prezentirana je u izvedbi djece iz Srebrenice s univerzalnom porukom mira i tolerancije.

Takvu čast rijetko koji umjetnik doživi i mislim da je ovo na neki način odgovor na sva moja pitanja koja sam sebi postavljao sve ove godine. Kada pomislite da ste nemoćni i da konce u rukama drže neki nedodirljivi moćni krugovi, Bog pokaže svoju snagu pravde“ – zaključuje Geronimo.

Pozitivne reakcije, kako publike tako i kritike su već prvu skladba „Kad padnu mostovi“ dogurali do hita. Pjesmu prati iznimno kreativan i likovno sjajno obrađen video spot u kojoj se, prepoznavši i stil i snažnu ideju benda KOMUNA, kao gosti pojavljuju, odnosno, uz Geronima, po jednu strofu pjevaju Mladen Vojičić Tifa, Zoran Predin, Zoran Kiki Lesendrić i Toni Janković, dok Sead Zele Lipovača (Divlje Jagode) svira gitarske solo dionice.

Odlučili smo se za ove goste, jer pjesma nosi jednu snažnu poruku u ovim vrtložnim vremenima i osjetio sam potrebu da to s nama kažu ljudi s autoritetom bez mrlje u životu i karijeri. Spot je s namjerom urađen s jednom apokaliptično upozoravajućom porukom dokle nas može dovesti neodgovorno ponašanje pojedinaca, ali uz nadu u bolju budućnost ovog našeg malog svemira i cijelog čovječanstva općenito” – naglašava Geronimo.

U ovoj, za KOMUNU prvoj, autorskoj skladbi Mirka Šenkovskog ovaj vrsni glazbenik i autor je spojio svoje dugogodišnje iskustvo ‘estrade’ sa svojim ranim hard rock korijenima i to je očito bio pravi recept za uspjeh, ali i dugotrajnost.

Zanimljivo je spomenuti da je mastering pjesme rađen u studiju “Metropolis” u Londonu, pod producentskom palicom John Davis –a, koji inače radi sa svjetski poznatim bendom U2.

Nedugo nakon prvog singla „Kad padnu mostovi“ koji je objavljen u lipnju prošle godine KOMUNA je nedavno snimila i objavila novu skladbu i spot intrigantnog naziva „Himna“ čiji je kompletan autor Mirko Šenkovski Geronimo koji se po prvi put predstavio i kao glavni vokal KOMUNE.

Skladba „Himna“ govori o našoj sadašnjosti i nekim nepravdama koje nas okružuju. Tema spota je ispraćaj mladića koji odlazi u svijet trbuhom za kruhom. Slavlje je pripremio otac njegove djevojke Don Bambino. U videu ima puno metafora koje se mogu prepoznati u današnjem društvu i koje potiču na duboko razmišljanje i propitkivanje. Tako se kroz priču prožima tema da ljubav ne poznaje granice, ni klasne razlike, dok svezani orkestar simbolizira položaj kulture i umjetnosti u današnjem društvu. Vrhunac priče je kada Don Bambino pobjedonosno, s rukom na srcu, pjeva ‘La famiglia’, dok mladić skrušeno na peronu čeka vlak i odlazi u svijet. Spot za „HIMNU“ je sniman na prekrasnom Ranču Marin kraj Garčina.