Naslovnica Naslovnica Korizma na Zdenačkim divanima

Korizma na Zdenačkim divanima

510

Desetu godinu zaredom KUD “Zdenac” iz Zdenaca organizira “Zdenačke divane”, manifestaciju kojom prikazuje zaboravljene običaje ovoga kraja, običaje koji su pratili generacije Zdenčana i Slavonaca. Prethodnih godina na “Divanima” je bilo prikaza nekadašnjih “čijala”, svatova, kolinja, babinja , žetvenih običaja…

” Ovogoišnje “Zdenačke divane” KUD “Zdenac” organizira u suradnji sa župom Našašća sv Križa iz Orahovice, a tema je vezana uz Korizmu i korizmene običaje, posebno pobožnost Križnog puta, korizmene pjesme, kao i pučke običaje vezane uz odijevanje u Korizmi i korizmena jela”, kazala je Anica Kubica, predsjednica KUD-a “Zdenac” iz Zdenaca.

Program “Zdenačkih divana” bit će održan u petak, 23. veljače, na dvije lokacije: u crkvi Sv Mihaela u Zdencima i u mjesnom domu. Počet će u crkvi u 17,00 sati pobožnošću Križnog puta, u kojem će, moleći po jednu postaju, sudjelovati predstavnici svih gostujućih udruga i KUD-ova. Pobožnost će u crkvi završiti korizmenim pjesmama, kako onima koje su pjevane u crkvi, tako i pučkim pjesmama s korizmenom tematikom.

Program desetih Zdenačkih divana bit će potom nastavljen u mjesnom domu: župnik orahovački, vlč. Željko Strnak, blagoslovit će korizmena jela, koja će pripremiti i donijeti gosti, kako bi pokazali što se nekada pripremalo , kuhalo i peklo, u vrijeme Korizme . Jela će pripremiti svi sudionici “Divana”, uz domaćine, KUD “Zdenac” iz Zdenaca, i zdenačku udrugu žena “Rukotvorine”, i gostujuća KUD-a iz Darde, Nove Bukovice, Čađavice, KUD Matice slovačke Zokov Gaj, te udruge žena CER iz Crnca i Hrvatska žena iz Našičkog Novog Sela.