Naslovnica Događanja Stjepan Varaždinac novi predsjednik Udruge HVIDR-a Orahovica

Stjepan Varaždinac novi predsjednik Udruge HVIDR-a Orahovica

408

Stjepan Varaždinac novi je predsjednik Udruge HVIDR-a Orahovica, izabran na prošlotjednoj redovnoj izborno-izvještajnoj skupštini. Varaždinac je izabran između tri kandidata.Dosadašnji predsjednik Damir Vratković u narednom mandatu bit će dopredsjednik udruge HVIDR-a Orahovica.
Vratković je, prije objave izbornih rezultata, dao kratak presjek aktivnosti Udruge HVIDR-a Orahovica i spomenuo da će neke, u prošloj godini započete aktivnosti biti nastavljene ili završene u ovoj godini. Jedna od njih je postavljanje spomen-biste poginulom hrvatskom branitelju, Željku Majoru, koju će, uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja i Općine Čačinci, HVIDR-a završiti u ovoj godini.
Po rezultatima izbora u Sud časti su izabrani Mirko Bušljeta, Miroslav Tot i Robert Sam, u Nadzorni odbor su izabrani: Darko Čunko, Zlatko Ivanković i Damir Jusup. Izabrani delegati u ZU i članova HVIDR-e VPŽ su:Josip Bošnjak, Viktor Bulava, Šime Koić, Damir Krklec, Izidor Lončar, Nikica Medarić, Miroslav Milovuković, Josip Radočaj, Franjo Sterle, i Željko Straka.
Novoizabrani predsjednik Stjepan Varaždinac zahvalio je svima na ukazanom povjerenju izrazio želju da se dobra suradnja udruga HVIDR-a u VPŽ nastavi i dalje, kao i suradnja s drugim udrugama iz Domovinskog rata i s institucijama civilne vlasti.
Da prihvaćaju poziv na suradnju potvrdili su skupštini nazočni predstavnici braniteljskih udruga, među kojima i predsjednik Županijske zajednice udruga i članova HVIDR-a VPŽ, Mato Bubaš.
Potporu daljnjem radu orahovačke HVIDR-e obećali su i dogradonačelnik Orahovice, Dalibor Fofonjka, i dožupan Virovitičko-podravske županije, Darko Žužak. Fofonjka je pozvao rukovodstvo HVIDR-e na suradnju s Gradom , a Žužak je izvijestio o značajnijim iznosima sredstava osiguranih u proračunu Virovitičko-podravske županije za rad udruga iz Domovinskog rata, te kao značajan projekt na orahovačkom području ,spomenuo uređenje spomen-sobe 2/132 brigade HV, u sastavu koje je bila većina hrvatskih branitelja ovoga područja. Spomen-soba će biti uređena u prostoru nekadašnjeg Ureda za obranu u Orahovici , koji je u vlasništvu MUP-a. Kada spomen-soba bude u punoj funkciji bit će to mjesto na kojem će se branitelji moći okupljati i razmjenjivati sjećanja, ali i mjesto na kojem će mladi dobivati informacije o vremenu Domovinskog rata, kazao je Žužak.
Udruga HVIDR-a Orahovica u dvadeset pet godina djelovanja bila je prije svega podrška članstvu u rješavanju različitih statusnih i materijalnih prava, ali i nositelj brojnih aktivnosti usmjerenih ka čuvanju i promicanju vrijednosti Domovinskog rata. Zadnjih godina u Udruzi je evidentan pad broja članova, pa je nekadašnje članstvo kojega je u evidencijama bilo i više od stotinu, sada , prema zadnjim pokazateljima, svedeno na 67 članova. Pedesetak njih se odazvalo na godišnju skupštinu, povod za što je zacijelo bio i izbor novog predsjednika.