Naslovnica Događanja Zabrinjavajući postotak smrtnosti i pobola hrvatskih branitelja

Zabrinjavajući postotak smrtnosti i pobola hrvatskih branitelja

564

Tribina koja je održana u Orahovici u organizaciji Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata „ORAO“ Orahovica – Našice okupila je velik broj branitelja orahovačkog i našičkog područja koji su zainteresirano pratili predavanje na temu smrtnosti hrvatskih branitelja 1995.-2017.

Javna tribina je početak projekta “Promicanje vrijednosti Domovinskog rata” kazao je uvodno, predstavljajući Udrugu specijalne policije “Orao” Našice-Orahovica , v.d. predsjednika Udruge, Davor Solić.
Crne statističke pokazatelje koji govore o usporedbi brojčanih pokazatelja smrtnosti hrvatskih branitelja u odnosu na opću populaciju iznosile su gošće tribine:prim.mr.sc.Elvira Koić, voditeljica Hrvatske udruge za prevenciju suicida i stalni sudski vještak, Iskra Bosiljka , spec. internist i subspec. nefrolog iz Opće bolnice Virovitica, Ljiljana Hodak , spec. mikrobiologije , pomoćnica ravnatelja  za kvalitetu te koordinatorica za provođenje sistematskih pregleda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rada u OŽB Našice , te Marija Prokl Bajan , članica Stručnog tima Centra za psihosocijalnu pomoć Virovitičko podravske županije pri Ministarstvu hrvatskih branitelja.
Iz bogatog i višegodišnjeg iskustva rada s braniteljima, gošće tribine su iznosile i rezultate istraživanja o smrtnosti i pobolu braniteljske populacije, s posebnim naglaskom na bolesti od kojih najčešće umiru branitelji.
“Dok je u općoj populaciji vijek života u prosjeku 76 godina, u braniteljskoj je populaciji 50,3 među muškarcima, a 50,5 među ženama, kažu rezultat istraživanja od prije nekoliko godina, a taj broj stalno raste. Kada je riječ o stopi suicida, ona iznosi 28,3 posto, a prosjek je oko 13 posto”, kazala je prim. dr Elvira Koić.
Branitelji, koji su se aktivno svojim pitanjima uključili u tribinu, dobili su i niz stručnih odgovora, a svi su pozvani na bijeg od samoće i angažman u široj društvenoj zajednici kako bi odagnali misli o besperspektivnosti i beznađu života.
Da su uvijek spremni saslušati probleme braniteljske populacije i pronaći način kako im pomoći , kazali su na sinoćnjoj tribini dogradonačelnik, Dalibor Fofonjka, i dožupan Darko Žužak, koji i kao suborac, dijeli sjećanja na dane Domovinskog rata s dr. Elvirom Koić i dr. Ljiljanom Hodak.