Naslovnica Naslovnica Stigla gripa

Stigla gripa

740

 

Prvi oboljeli od gripe evidentirani su i na području Virovitičko-podravske županije, a mnogi su građani u nedoumici ovih dana, vjerujući da su oboljeli od gripe, iako je samo riječ o nekom od simptoma trenutko aktualnih i vrlo prisutnih viroza. Liječnica obiteljske medicine u Orahovici, dr Marijana Vidaković Peček, kaže da je najbolja zaštita od gripe preventivno cijepljenje, na koje se građani, zacijelo zbog prisutnog trenda antikampanje protiv različitih cjepiva, sve manje odazivaju.U ambulanti dr Vidaković Peček preventivno je protiv gripe cijepljeno oko 250 pacijenata, što doktorica drži izrazito malim brojem u odnosu na oko dvjetisuće njezinih pacijenata, tim više jer se prethodnih godina cijepilo oko 500-600 osoba. Cjepiva još uvjek ima, ali budući da su oboljeli od gripe evidentirani i na području Županije, upitna je puna učinkovitost sadašnjeg cijepljenja.

Vrijeme prvih slučajeva gripe i vrijeme zimskih respiratornih viroza trebalo bi biti vrijeme posebnog opreza , podsjeća dr Vidaković Peček, uz apel građanima da se bespotrebno ne okupljaju u većim grupama u kojima ima i bolesnih osoba kako bi izbjegli potencijalnu zarazu. Priznaje dr Vidaković Peček da su i čekaonice u domovima zdravlja u kojima se okuplja velik broj oboljelih od aktualnih viroza, ( a nrednih dana će među oboljelima biti i onih zaraženih virusom gripe) mjesta gdje je lako moguće “pokupiti” respiratorne viruse. Zbog toga je doktorica pozvala svoje pacjente da dolazak na pregled dogovore ranije kako bi se što manje zadržavali u čekaonicama liječničkih ordinacija. Također je, upozorava dr Vidaković Peček potrebno posebno voditi računa o higijeni ruku i sl…

Najugroženije kategorije stanovnika i kada je riječ o gripi su starije osobe i kronični bolesnici, ali cjepljenje protiv gripe ne bi trebalo izbjegavati ni radno aktivno stanovništvo, kao ni školska djeca, jer oboljevajući gube na kontinuitetu rada, odnosno školovanja.Oboljeli od gripe bolest trebaju “preležati”, kaže dr Vidaković Peček.