Naslovnica Naslovnica U orahovačkoj župi prošle godine više sahranjenih nego krštenih župljana

U orahovačkoj župi prošle godine više sahranjenih nego krštenih župljana

811
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Statistički pokazatelji orahovačke župe Našašća sv Križa ( s kojima je župnik, vlč. Željko Strnak, upoznao i župljane na sv Misi zahvalnici zadnjeg dana prošle godine) pokazuju negativnu demografsku sliku i unutar župe, koja u deset mjesta obuhvaća oko 4.500 župljana. U prošloj je godini u župi po katoličkom obredu kršteno tridesetšestero djece, a šezdesetsedam je župljana sahranjeno, dakle 31 župljana je više sahranjeno nego kršteno, kazao je župnik , vlč Strnak.

Među krštenima je bilo 20 dječaka i 16 djevojčica, njih je 26 s područja Grada Orahovice, šest je s područja Općine Zdenci, a četiri krštena djeteta su izvan područja župe. Najviše krštenih , 18, je bilo u Orahovici, u kojoj je bilo i najviše sahranjenih-38 župljana.

U Zdencima je bilo samo četiri krštena djeteta, ali osam sahranjenih, u Dugoj Međi je pet župljana sahranjeno, a samo jedno dijete kršteno, u Novoj Jošavi je troje sahranjenih, a dvoje krštenih, u Kutovima je četvero sahranjenih a jedno dijete kršteno. Statistika župe Našašća sv Križa Orahovica pokazuje da je u župnoj filijali u Dolcima troje krštenih i isto toliko sahranjenih po katoličkom obredu, u Donjoj Pištani i Duzluku po jedno je dijete kršteno , a isto toliko je bilo i sahrana, u Slavonskim Barama nije bilo krštenih ali je troje sahrajeno, dok je u Bjeljevini kršteno jedno dijete, a sahranjenih nije bilo.

Tijekom prošle godine u župi je vjenčano 17 parova, bilo je 40 prvopričesnika i 56 krizmanika.

Iznio je vlč Strnak i podatak da se u župi na nedjeljnim sveti misama okuplja od 500 do 600 župljana, i najavio da će u ovoj godini orahovačka župa imati mladomisnika. To je Orahovčanin, fra Vedran Kos koji je prošle godine zaređen za đakona, a u Orahovici će prvu svetu misu, “mladu Misu” služiti ovoga ljeta, 8. srpnja.

Župljani župe Našašća sv Križa koja se svojim filijalama proteže na Grad Orahovica i Općinu Zdenci aktivni su i u različtim pastoralnim aktivnostima, a uključuju se , kao potpora župniku, i u uređenje i obnovu župne crkve i filijalnih kapela.(fotografija: ilustracija)