Naslovnica Naslovnica Orahovica, “grad blizanaca” pet godina bez novorođenih blizanaca

Orahovica, “grad blizanaca” pet godina bez novorođenih blizanaca

1159

U okviru gradske pronatalitetne politike, Gradsko vijeće je još u travnju mjesecu 2004. godine donijelo Odluku o darivanju novorođene djece novčanim darom u iznosu tisuću kuna ,a s početkom 2009. godine izmjenom te odluke , umjesto dara od tisuću kuna za svako novorođeno dijete, odlučeno je da se za svako sljedeće dijete u obitelji, iznos novčanog dara povećava za tisuću kuna, sve do petog djeteta, za koje, kao i za svako sljedeće dijete u obitelji, dar iznosi pet tisuća kuna. Od početka primjene Odluke o darivanju novorođenčadi, kao mjere gradske pronatalitetne politike, novčane darove iz gradskog proračuna primilo je, zaključno s prošlom godinom, 641 novorođeno dijete, za što je izdvojeno iz gradskog proračuna 950.000 kuna.

U prošloj, 2017. godini, jednokratni novčani dar iz gradskog proračuna za novorođeno dijete dobili su roditelji 39-ero novorođene djece: dvadesetpet dječaka i četrnaest djevojčica, za darivanje kojih je iz gradskog proračuna izdvojeno 74 tisuće kuna.

Unazad trinaest i pol godina kako se Odluka o darivanju novorođene djece na području Grada primjenjuje, u Orahovici , „gradu blizanaca“, rođeno je pet blizanačkih parova i jedne trojke, od kojih tijekom 2012. godine dva blizanačka para. Od tada, dakle u proteklih pet godina, na području Grada Orahovice nije bilo novorođenih blizanaca. (fotografija Marina Borovac)