Naslovnica Događanja Memorijalna utrka u spomen na poginule hrvatske branitelje

Memorijalna utrka u spomen na poginule hrvatske branitelje

478

Jedanaestu godinu zaredom, obljetnicu pogibije trojice hrvtskih branitelja, Milana Puhanića, Momira Krmpotića i Branka Jaklića, koji su , braneći Domovinu prije 26 godine poginuli u Kokočaku, odnosno Gornjoj Pištani, njihovi suborci obilježavaju organizacijom memorijalne utrke. I ove je godine u utrci, održanoj u subotu, 2.prosinca sudjelovalo stotinjak trkača, koji su trčali trasom dugom 13 kilometara, od Kokočaka do Orahovice. .

Utrka je održana pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH, Kolinde Grabar Kitarović, Ministarstva branitelja i Grada Orahovica.

Prije utrke , kod spomen obilježja trojici poginulih branitelja, položeni su vijenci i upaljene svijeće, te održan kratak komemorativni skup. Sudionici komemoracije s nekoliko su riječi podsjetili na vrijeme kada je branjena Domovina i kada su u borbi za njezinu slobodu ginuli hrvatski ratnici, među kojima i Milan Puhanić, Momir Krmpotić i Branko Jaklić.O tom su govorii pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, Nenad Križić, zamjenik župana VPŽ Darko Žužak, gradonačelnica Orahovice,Ana-Marija Petin i dogradonačelnik Grada Našica, Hrvoje Šimić.

Obraćajući se članovima obitelji poginulih branitelja, predstavnicima braniteljskih udruga i predstavnicima organizatora i pokrovitelja Memorijalne utrke, kao i trkačima, dogradonačelnik Grada Našica, Hrvoje Šimić je kazao kako se “nalazimo u teškim vremenima kada se pokušava promijeniti povijest i istina te stoga moramo ustrajati i obilježavati obljetnice iz Domovinskog rata, kako ne bismo zaboravili ono što je učinjeno za Domovinu”.

“Nedavna događanja pokazuju da nam svjetske sile nisu naklonjene i da će učiniti sve da ukaljaju ovo za što su se borili naši vitezovi i upravo mi, i političari i profesori u školama i roditelji, moramo učiti svoju djecu što je bio Domovinski rat i kolika je bila žrtva naših branitelja kako bismo mi danas imali svoju slobodu”, kazala je gradonačelnica Petin.

Dožupan Virovitičko-podravske županje, Darko Žužak, i sam sudionik Domovinskog rata, sjećajući se vremena borbe za Hrvatsku spomenuo je kako su branitelji odlazili na bojišta s krunicom i križem, te “hrvatskom šahovnicom” i kazao da se treba zalagati i danas da ti simboli ostanu neokaljani, jer “svjedoci smo danas da neki glasno žele zaprljati te simbole, ali to nas je držalo kroz povijest i to nas mora ujediniti i u budućnosti. Ovakvi događaji su način na koji čuvamo uspomenu na sveti Domovinski rat i žrtvu hrvatskih branitelja, i čuvaju potrebno nam domoljublje i zajedništvo”, kazao je Žužak.

Pomoćnik ministra hrvatskih branitelja, Tome Medveda, Nenad Križić, ustvrdio je da su događaji kao što je memorijalna utzrka ” primjer zajedništva hrvatskih branitelja koji nas podsjeća na povijesni značaj i vrijednosti koje je Domovinski rat ostavio u nasljeđe našem društvu i našoj djeci.”

Obiteljima poginulih branitelja Križić je poručio da “hrabro nose uspomenu na svoje najmilije i budu ponosni na njih kao što su i oni bili kada su nesebično svojim životom zauvijek zadužili našu Domovinu”.

” Naša snaga proizlazi iz vjere i sjetimo se onih časnih ljudi zbog kojih danas slobodno i ponosno hodamo Hrvatskom, a i danas trebamo istu hrabrost i ljubav prema Domovini koju smo nesebično pokazali tijekom Domovinskog rata”, kazao je Nenad Križić.