Naslovnica Naslovnica Financiranje sportskih udruga – potpuna istina

Financiranje sportskih udruga – potpuna istina

1202

O financiranju sportskih udruga u Orahovici bilo je govora na današnjoj tiskovnoj konferenciji, a o toj su temi nazočnim medijima govorili: Marija Šafer, donedavna predsjednica GO HSS-a Orahovica, koja je od jučer, Odlukom predsjednika HSS-a Kreše Beljaka, privremeno udaljena iz stranke, bivša orahovačka gradonačelnica, Ana-Marija Petin te bivši predsjednik Zajednice sportskih udruga Grada Orahovice, Igor Hozić.
Šafer je u svom izlaganju navela kako je još od konca 2019. godine, odnosno od trenutka neusvajanja proračuna, u stalnom kontaktu s djelatnicom Ministarstva financija RH, Nevenkom Brkić, načelnicom Sektora za podršku sustavu financiranja jedinica lokalne i područne samouprave, od koje je tražila točno definiranje programa koje je moguće financirati Odlukom o financiranju nužnih rashoda i izdataka. Podsjetila je da je 18. ožujka ove godine, zajedno s povjerenikom Risterom i višom stručnom suradnicom za pravne poslove grada Orahovice, Slađanom Živković, osobno nazočila na sastanku u Zagrebu s predstavnicima dva sektora Ministarstva financija, a, prema njenim riječima, zaključak trosatnog sastanka bio je da “Grad Orahovica nema uvjete propisane odredbama Uredbe o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge, a da je na povjereniku Vlade RH hoće li ili ne poštivati važeće propise Republike Hrvatske.” Rekla je Šafer da je nakon sastanka u Ministarstvu financija od Nevenke Brkić dobila i pismeni odgovor u kojem je ista potvrdila sve izrečeno na sastanku, a osim toga slala je i upite u Hrvatsku zajednicu računovođa i financijskih djelatnika , koji su, kako kaže, istog mišljenja kao i gđa Brkić.
Potom se obratila Ana-Marija Petin koja je rekla da je sa spomenutog sastanka u Zagrebu povjerenik Rister iznio samo one stvari koje njemu odgovaraju te poručila da u protekla 4 mjeseca, otkako je na funkciji povjerenika, nije ništa napravio. Podsjetila je da niti bivša povjerenica Sanja Bošnjak, a još uvijek niti trenutni povjerenik Rister, nisu uvrstili sport u Odluku o financiranju nužnih rashoda i izdataka jer im je, kako ona kaže, iz Ministarstva financija odgovoreno da ne smiju, te poručila da su kazne od 50 do 100 tisuća kuna za odgovornu osobu i od 500 tisuća do milijun kuna za Grad ako odgovorna osoba krši zakon. Na kraju je Petin konstatirala da je već trećina tekuće godina protekla, a da ništa nije napravljeno po pitanju realizacije važnih gradskih projekata.
Bivši predsjednik Zajednice sportskih udruga Grada Orahovice, Igor Hozić, rekao je kako će se uskoro izravno obratiti svim sportskim klubovima te im prezentirati svu prikupljenu dokumentaciju kojom će dokazati istinitost svojih tvrdnji. A istina je, prema njegovim riječima, da se sport nije mogao financirati i da je u situaciji bez usvojenog proračuna sport u velikim problemima. Izjavio je da je ponosan na svoj rad u Zajednici i jasno definirane kriterije raspodjele novca, te na koncu poručio sve političkim protivnicima i predstavnicima pojedinih sportskih klubova koji su ih cijelo vrijeme optuživali da lažu, kako očekuje da se “posipaju pepelom” nakon što sutra javno bude objavljena sva dokumentacija od strane Ministarstva financija.
Šafer, Petin i Hozić na kraju su rekli da će dokumenti kojima će dokazati istinitost svojih tvrdnji biti sutra objavljeni na Facebook stranici Petin za pet, te su najavili novu tiskovnu konferenciju za petak, 09. travnja, na kojoj će biti govora o privremenom udaljavanju Marije Šafer iz članstva HSS-a.