Naslovnica Čačinci Uspješno provedena akcija ČaRaPa – Čačinčani rade park

Uspješno provedena akcija ČaRaPa – Čačinčani rade park

395

Koncem ožujka u Čačincima je uspješno provedena akcija ČaRaPa – Čačinčani rade park. Ova akcija uređenja školskog parka planirana je i realizirana kao jedna od aktivnosti projekta “Vrline znanja – ulaganje u ljude i zajednice” kojeg je proveo DKolektiv uz partnere: Zakladu Slagalica, Zeleni Osijek, Grad Osijek, OŠ Antuna Gustava Matoša Čačinci i Medicinsku školu Osijek, a financiran je od strane Ureda za udruge Vlade RH kroz Švicarsko-hrvatski program suradnje.
Zajedničkim radom učenika, učitelja, volontera, roditelja učenika te mještana i predstavnika udruga s područja Općine, uređen je Školski park “Matoševe pčelice” koji se nalazi u sklopu Osnovne škole Antun Gustav Matoš.
Uređenje školskog parka uključivalo je sadnju cvijeća, drveća i ukrasnog bilja, uređenje postojećih kamenjara i zasađenog cvijeća i grmlja te bojanje klupa i stolova. U uređenju i daljnjem održavanju parka veliku ulogu ima skupina učenika 4.a razreda okupljenih u izvannastavnoj aktivnosti Vrijedne ruke koju vodi učiteljica Latica Harauzek. Ovi učenici već od ranije brinu o školskom okolišu kao i učitelj Ivica Perković koji volonterski održava i uređuje školski vrt.
Školski park nosi naziv “Matoševe pčelice”, prema nazivu školskog volonterskog kluba “Matoševe pčelice”, koji je s radom počeo prošle godine, a čije je osnivanje bilo dio cilja uključenja čačinačke škole u projekt “Vrline znanja – ulaganje u ljude i zajednice”. Voditelji volonterskog kluba u školi su Mateja Galić i Velimir Tresk, a koordinatorica je Svjetlana Carić.

-U akciji ČaRaPa uvjerili smo se kako je osnivanje volonterskog kluba u školi itekako opravdano. Već je ova akcija, koju smo planirali u sklopu volonterskih akcija, pokazala lijep rezultat, pokazala je kako možemo okupiti mnoge članove i volontere, koji žele sudjelovati u volonterskim aktivnostima škole, čime bi se naši ciljevi usmjereni dobrobiti za zajednicu i pojedinca ostvarivali – rekla je koordinatorica, Svjetlana Carić.
Učenici OŠ Antuna Gustava Matoša pozivaju sve mještane neka odgovorno i brižno koriste školski park za odmor i opuštanje, čuvajući ga za sadašnje i buduće generacije. (www.os-agmatosa-cacinci.skole.hr)