Naslovnica Čačinci “Vrata Papuka” predstavljena u Zagrebu

“Vrata Papuka” predstavljena u Zagrebu

297

U Ministarstvu hrvatskih branitelja, u ponedjeljak je načelnik općine Čačinci Mirko Mališ predstavio projekt izgradnje Spomen parka “Vrata Papuka” . Projekt je predstavljen državnom tajniku u Ministarstvu Darku Nekiću, a prezentaciji su još nazočili i predsjednik županijske HVIDR-e, Mato Bubaš, projektant, Rajko Stilinović te začetnici ideje, ratni dozapovjednik 2. bojne 132. brigade HV Goran Sokol i profesor povijesti i hrvatskog jezika Dino Mataz. Istog dana “Vrata Papuka” prezentirana su i predstavljena i u Ministarstvu obrane Republike Hrvatske.
Nakon predstavljanja, iz oba Ministarstva obećana je konkretna pomoć u realizaciji projekta, prvenstveno zbog ideje i ozbiljnosti pristupa u pripremi.
Zadovoljstvo je izrazio i načelnik općine Čačinci Mirko Mališ koji je napomenuo kako je projekt dobio vrlo pozitivne kritike te kako očekuje konkretnu pomoć na terenu.
Podsjetimo se, opći ciljevi projekta su izgradnja spomen parka u mjestu Humljani, koji će predstavljati trajni podsjetnik povijesnih događanja na ovim prostorima, odavanje počasti svim poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama rata, koji su život izgubili na ovom području te dostojanstveno obilježavanje 30-te obljetnice oslobađanja potpapučkih sela. Posebni cilj projekta je uređenje edukativno-rekreativnih sadržaja unutar spomen parka kako bi se stvorili uvjeti za posjet parku te integracija i jačanje uloge braniteljskih udruga u pozitivne tijekove izgradnje suvremenog hrvatskog društva.
Idejni prijedlog izradili su Nenad Sabo, Dino Mataz i Goran Sokol, koordinator aktivnosti je općina Čačinci, dok je nositelj aktivnosti i investitor Zajednica udruga HVIDRA Virovitičko-podravske županije. Projekt izgradnje spomen parka, prema projekciji iznosi 708.000,oo kuna, on će biti financiran sredstvima Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva obrane, Ministarstva turizma, sredstvima Virovitičko-podravske županije, gradova i općina s našeg područja te ustanova i institucija.