Naslovnica Događanja Održana završna konferencija projekta “Energetska obnova zgrade Policijske postaje Orahovica”

Održana završna konferencija projekta “Energetska obnova zgrade Policijske postaje Orahovica”

298

U nazočnosti načelnika Policijske uprave virovitičko-podravske, Siniše Kneževića, načelnika Policijske postaje Orahovica, Krunoslava Bota, povjerenika Vlade RH za Grad Orahovicu, Saše Ristera i predstavnika službe za investicije i nekretnine MUP-a, Darka Sabe, u Orahovici je danas održana završna konferencija projekta “Energetska obnova zgrade Policijske postaje Orahovica”.

Zgrada PP Orahovica sastoji se od dva dijela građena u različito vrijeme, a prije energetske obnove energetska učinkovitost zgrade bila je na razini razreda F (prema certifikatu iz 2014.), što znači da se na godišnjoj razini trošila poprilično velika količina energije. Projektom energetske obnove utjecalo se na energetsku učinkovitost kroz izgradnju toplinske izolacije vanjskih zidova. Osim toga, obnovljen je krov, ugrađena nova stolarija, a poboljšanja su napravljena i u sustavu grijanja, pa je postojeći kotao zamijenjen energetski učinkovitijim plinskim kondenzacijskim uređajem s pripadajućim dimovodom i automatskom regulacijom.

-Ovaj projekt je izuzetno značajan za cijelu Policijsku upravu, jer osim vizualnog izgleda, smanjit će se i potrošnja energije, a samim time i ostvariti značajne uštede. U novo uređenim prostorijama ugodno će se osjećati svi zaposlenici, ali i građani koji ovdje budu dolazili – rekao je načelnik PU virovitičko-podravske, Siniša Knežević, te najavio kako će uskoro krenuti i radovi unutarnjeg uređena prostorija, a bit će financirani sredstvima Policijske uprave.

Nazočnima se potom obratio i domaćin konferencije, načelnik PP Orahovica, Krunoslav Bot:

-Zgrada je bila u derutnom stanju i energetska obnova je bila prijeko potrebna. Zahvaljujem se Ministarstvu unutarnjih poslova i svima koji su radili na projektu te mogu reći da je ovaj objekat sada puno funkcionalniji i ugodnij za boravak svim zaposlenicima – rekao je načelnik Bot.

Čestitke na uspješno provedenom projektu uputio je i povjerenik Vlade RH za Grad Orahovicu, Saša Rister:

-Zahvaljujem se svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog, gotovo 2 i pol milijuna kuna vrijednog projekta. Moram istaknuti da je suradnja Grada Orahovice s Policijskom postajom Orahovica i Policijskom upravom virovitičko-podravskom izuzetna, a nadam se da će tako biti i u budućnosti. Ukoliko u budućnosti bude nekakvih novih projekata koje je moguće zajednički realizirati, Grad stoji na raspolaganju i Policijskoj postaji i Policijskoj upravi – poručio je povjerenik Rister.

Podsjetimo, vrijednost projekta je 2.451.706,70 kuna, od čega se 1.292.724,01 kuna sufinancira iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Sredstva za sufinanciranje projekta ostvarena su po Pozivu na dostavu projektnih prijedloga „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora”. Svrha ovog Poziva bila je poduprijeti provedbu mjera energetske obnove u zgradama javnog sektora koje će rezultirati smanjenjem potrošnje energije za grijanje ili hlađenje na godišnjoj razini od najmanje 50%.