Naslovnica Naslovnica U Orahovicu stiglo još jedno vatrogasno vozilo

U Orahovicu stiglo još jedno vatrogasno vozilo

467

Nakon što je Grad Orahovica protekle godine kupio vatrogasno vozilo, u orahovačko Dobrovoljno vatrogasno društvo jučer je stiglo još jedno. U Zagrebu na Policijskoj akademiji održana je jučer primopredaja prvih 20 isporučenih vozila, koja su odmah uručena krajnjim korisnicima, javnim vatrogasnim postrojbama i dobrovoljnim vatrogasnim društvima iz 17 županija, odabranih sukladno procjenama struke i prioritetnim potrebama.

Vatrogasna vozila nabavljena su u sklopu projekta „Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi Republike Hrvatske“, u vrijednosti većoj od 256 milijuna kuna, a za koji je MUP u rujnu 2018. godine s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike potpisao Ugovor o dodjeli 85% bespovratnih sredstava iz Strukturnih i investicijskih fondova EU, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, dok je preostalih 15% namireno iz nacionalnog sufinanciranja. Time se osigurala nabava 94 vatrogasna vozila, odnosno po 21 komad dugih i malih navalnih vozila, autocisterna i šumsko/teretnih vozila, zatim sedam šumsko/teretnih vozila veće zapremnine spremnika vode i tri zapovjedna vozila s vatrogasnim robotom na prikolici, od kojih je danas isporučeno po 7 dugih i kratkih navalnih vozila, 4 autocisterne te po jedno teško, odnosno lako šumsko vatrogasno vozilo.
Vozilo je u Orahovicu sinoć dovezao zapovjednik Vatrogasne zajednice Robert Orina, a dolasku novog vozila svjedočili su brojni vatrogasci orahovačkog društva ali i povjerenik Vlade RH za Grad Orahovicu Saša Rister, zamjenik župana Virovitičko-podravskog Darko Žužak te Stjepan Venus predstavnik Vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije.
– Vozilo je auto cisterna, kapaciteta 6,7 tisuća litara vode. Obične auto cisterne su opremljene s puno manje opreme od ovog vozila pa možemo zaključiti da smo dobili jedno pravo navalno vozilo. Nakon pet godina korištenja, MUP će prepisati vozilo u trajno vlasništvo našem DVD-u. Vrijednost ovog vozila iznosi 2 milijuna kuna – rekao je sinoć zapovjednik VZ Orahovica Robert Orina.

Povjerenik Vlade RH za Grad Orahovicu Saša Rister, zahvalio se sinoć svima onima koji su pomogli da jedno takvo vrijedno vozilo stigne u Orahovicu:
– Nadam se da vozilo neće imati puno intervencija onih za koje je namijenjeno. Vjerujem da je sada, a nakon dolaska ovog vozila u Orahovicu, oprema kompletirana, a ono što nam preostaje je sada izgradnja novog Vatrogasnog doma -rekao je povjerenik Rister.
Svi oni koji žele pogledati kako izgleda jedno suvremeno, moderno i opremom osposobljeno vozilo, mogu to učiniti tijekom današnjeg dana. Vozilo se nalazi ispred Vatrogasnog doma i dostupno je javnosti. (MUP)