Naslovnica Čačinci Vježbe evakuacije u Zdencima i Čačincima

Vježbe evakuacije u Zdencima i Čačincima

382

Nakon odrađenih vježbi u orahovačkoj osnovnoj i srednjoj školi, Policijska uprava Virovitičko-podravska danas je nastavila s provedbom vježbi u Zdencima i Čačincima. I današnje probne evakuacijske vježbe u slučaju izvanrednog događaja – potresa organizirala je Policijska uprava Virovitičko-podravska u suradnji sa Službom civilne zaštite Virovitica, djelatnicima škola i učenicima osnovnih i srednjih škola.
Učenicima, profesorima i djelatnicima na početku i današnjih vježbi policijski službenici objasnili su i dali upute o ponašanju u slučaju potresa, a potom su naučeno primijenili u praksi. Prva današnja vježba provedena je u Zdencima:

– Mi smo našu djecu pripremali cijeli tjedan, pa je ovo danas bila samo nadogradnja na naučeno. Prezadovoljna sam viđenim i reakcijom djece. Ovo je bilo potrebno jer samo tako djeca mogu naučiti kako se treba ponašati u kriznim situacijama – rekla je za Radio Orahovicu ravnateljica OŠ I. G. Kovačić Zdenci Mirjana Buneta – Knežević.


Odmah poslije zdenačke škole, vježba je održana i u Čačincima u tamošnjoj osnovnoj školi A. G. Matoš. Nakon kratkog predavanja kojeg su održali predstavnici Policijske uprave Virovitičko-podravske, Ana Kratofil – Katić, Saša Brabec i Ivan Šiser te načelnik orahovačke policijske postaje i njegov zamjenik Krunoslav Bot i Milan Rončević te još četiri policijska službenika, praktični dio vježbe odrađen je bez problema:

– Osim školaraca u vježbi su sudjelovali i vrtičanci pa je bilo jako zanimljivo vidjeti njihovu reakciju. Svi su bili sjajni i čestitam im na odraženom poslu. Mislim da su ovakve vježbe itekako korisne i poučne, jer samo obučena djeca sigurno će reagirati na pravi način ako do potresa ponovo i dođe. Zahvaljujem se i svim učiteljima te organizatorima – proučila je ravnateljica čačinačke osnove škole Kristina Krmpotić.
Osim Zdenaca i Čačinaca probne su evakuacijske vježbe provedene u osnovnim i srednjim školama u Orahovici, Pitomači, Slatini i Virovitici.