Naslovnica Događanja “Potres u orahovačkom školskom centru” – vježba opravdala očekivanja

“Potres u orahovačkom školskom centru” – vježba opravdala očekivanja

710

Nakon što su vježbe “evakuacije” na temu potresa održane u Gimnaziji Petra Preradovića u Virovitici, te Osnovnim školama u Pitomači i Slatini, posljednja takva vježba, a u organizaciji Policijske uprave Virovitičko-podravske te u suradnji sa Ravnateljstvom civilne zaštite i Upravim odjelom za obrazovanje Virovitičko-podravske županije, održana je danas u Orahovici za učenike od prvog do četvrtog razreda, te nešto kasnije i za maturante.
Orahovački policajci, koje je predvodio načelnik postaje Krunoslav Bot, djelatnici Policijske uprave Virovitičko-podravske, Ravnateljstva civilne zaštite područnog ureda Virovitica, u prvom su dijelu vježbe u razrednim odjelima, orahovačkim mališanima, pojasnili što je potres i kako u takvim situacijama, oni trebaju reagirati.
Prvo zvono koje je tada zazvonilo, označilo je potres, na što su osnovci, zajedno sa svojim učiteljima i učiteljicama, potražili zaklon ispod učeničkih klupa, da bi nakon drugog zvona, u miru i bez panike, svi napustili školski centar, potraživši sklonište na otvorenom prostoru.

– Želimo educirati djecu da znaju kako se ponašati u slučaju potresa, kako se skloniti i kako izaći van bez panike. Osnovno pravilo potresa je, ako si vani ostani vani, ako si u objektu ostani u objektu. Djeca su to prihvatila s ozbiljnošću i jako smo zadovoljni kako je to danas izgledalo – rekao je za Radio Orahovicu samostalni nadzornik za prevenciju i planiranje Ravnateljstva civilne zaštite, Područnog ureda Virovitica, Dražen Rengel.

– Vježbama upozoravamo djecu da ovakve edukativne vježbe mogu biti prigoda da se pripreme u izvanrednim slučajevima poput potresa. Škole bi trebale prema Zakonu vršiti ovakve vježbe, a mi smo svojim radom doprinijeli kako bi ih pripremili te vježbom ublažili paniku koja tada nastaje. Djeca su nas primila jako dobro i vrlo zadovoljni odlazimo iz Orahovice -rekla je u ime Policijske uprave Virovitičko-podravske službenica za prevenciju Ana Kratofil – Katić.
Vježbu je pogledala i ravnateljica škole Maja Škraba:

– Drago mi je da smo odabrani kao jedna od četiri škole u našoj županiji za provođenje ovakvih vježbi. Pokazali smo danas da smo vrlo odgovorni i savjesni, imamo dobre i staložene učenike koji dobro reagiraju u takvim nenadanim situacijama. Sigurna sam da bi ne daj Bože u pravoj situaciji, reagirali na sličan način. Zahvaljujem organizatorima što su nas podučili što i kako raditi, ako do takvih situacija dođe – rekla je ravnateljica škole Maja Škraba.