Naslovnica Hrvatska U slučaju novih jakih potresa potrebo je znati

U slučaju novih jakih potresa potrebo je znati

110


Uslijed potresa koji su pogodili Hrvatsku krajem prošle godine, a koji se događaju još i danas, Ministarstvo unutarnjih poslova i Ravnateljstvo civilne zaštite RH , donijeli su upute kako se ponašati u slučaju potresa.
1. Ako se u slušaju potresa nalazite u zgradi, ostanite u zgradi, sklonite se ispod čvrstog stola ili ispod nadvratnika, maknite se dalje od stakla i ne upotrebljavajte izvor vatre.
2. PRILIKOM IZLASKA IZ ZGRADE
Ne treba bezglavo hrliti prema izlazima: stubišta mogu biti uništena ili zakrčena ljudima, ne ulaziti u dizala. Kada se izađe van treba se odmaknuti od zgrade, komunalnih žica ili drveća, a vani treba ostati dok podrhtavanje ne završi.
3. ŠTO NAPRAVITI POSLIJE POTRESA
Provjeriti ozlijeđene: ne pomicati ozbiljno ozlijeđene osobe, osim ako nisu u opasnosti od većih ili trajnijih ozljeda. Slušajte radio s uputama lokalnih službi o ponašanju u takvim situacijama. Provjerite komunalije. Osjetite li miris plina, otvorite prozore i isključite dovodni ventil plina. Napustite zgradu i prijavite curenje plina mjerodavnim službama. Ako vire nezaštićene električne žice, isključite struju na glavnoj kutiji. Ako su oštećene vodovodne cijevi, isključite dotok vode na glavnom ventilu. Voda za nuždu može se dobiti iz rezervoara s toplom vodom (bojlera), toaleta (kotlića za vodu), otopljenih ledenih kocaka. Prije puštanja vode u zahodima provjerite kanalizacijske cijevi. Provjerite jesu li dimnjaci ispucali ili oštećeni. Prilazite dimnjacima s velikim oprezom. Provjera dimnjaka treba biti izvršena sa sigurne udaljenosti. Ne dirajte srušena energetske vodove ili druge objekte koji dodiruju srušene vodove. Držite se dalje od ozbiljno oštećenih zgrada. Naknadna podrhtavanja mogu uzrokovati njihovo urušavanje.
4. NAJČEŠĆI UZROCI OZLJEDA
Najčešći uzorci ozljeda su urušavanje ili oštećenje zgrada, leteće staklo iz razbijenih prozora, padajući dijelovi namještaja (polica za knjige, ormar, noćna lampa i sl.), požari iz polomljenih plinovoda, električnih instalacija ili drugih izvora, kratki spojevi uslijed curenja vode po električnim instalacijama, nedostatak vode uslijed lomova glavnih vodova te srušeni energetski vodovi – stoji u današnjem priopćenju kojeg smo primili iz Ministarstva unutarnjih poslova.