Naslovnica Naslovnica Grad Orahovica nastavlja s realizacijom ugovorenih EU projekata i priprema nove projektne...

Grad Orahovica nastavlja s realizacijom ugovorenih EU projekata i priprema nove projektne prijave

717

Na inicijativu Saše Ristera, povjerenika Vlade RH za obavljanje poslova iz nadležnosti Gradskog vijeća i gradonačelnika Grada Orahovice, jučer su u Gradskoj upravi održana dva sastanka s Eminom Kovač, ravnateljicom Vidre – Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, a vezano za EU projekte, čiji je prijavitelj i korisnik Grad Orahovica.

Tema prvog sastanka bila je poduzimanje žurnih mjera s ciljem provođenja već ugovorenih gradskih infrastrukturnih projekata (Uređenje TRC „Jezero-Hercegovac-Ružica grad“, Gradnja prometne i komunalne infrastrukture – FAZA 1 u „Poduzetničkoj zoni Orahovica“ , Rekonstrukcija Dječjeg vrtića „Palčić“), kako bi se unatoč kašnjenju s realizacijom iznašlo rješenje za nastavak svih projektnih aktivnosti. Osim ravnateljice Vidre sa suradnicima, na sastanku su sudjelovali pročelnica Marija Šafer, voditeljica projekata Irela Strabić i članovi povjerenstva za provođenje postupaka javne nabave, a putem video konferencije obavljene su i konzultacije sa stručnjakom za javnu nabavu podugovorenim u projektu „Jezero“.

Za svaki od projekata dogovoren je hodogram aktivnosti s kojima se počinje odmah: konzultacije s ugovornim i kontrolnim tijelima projekata vezano za okolnosti koje u ovom trenutku onemogućavaju sklapanje ugovora sa dobavljačima ali nisu prepreka za pokretanje postupaka nabave, podnošenje zahtjeva za ažuriranje postojećih Planova nabave projekata a u skladu s istim izrada Plana nabave Grada Orahovice za naredno razdoblje, podnošenje zahtjeva za produljenje roka završetka projekta gdje je to neophodno i primjenjivo prema odredbama sklopljenih ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava. Uz projektni tim i druge stručne službe JUO Grada Orahovice, vanjske ugovorene stručnjake kroz projekt i osobni angažman povjerenika, za dogovorene zadatke za „spas“ 3 za Orahovicu važna projekta ukupne ugovorene vrijednosti 100.834.877,40 HRK, na raspolaganju u svakom trenutku kao i do sada, stavlja se i stručni tim VIDRA-e sa svojim znanjem i iskustvom na sličnim projektima.

Drugi, ne manje važan sastanak, održan je kao inicijalni dogovor svih potencijalnih dionika i partnera sa stručnjacima iz VIDRA-e kako bi se prijavili projekti na natječaje iz Europskog socijalnog fonda. Najviše se pažnje posvetilo definiranju projekta trenutno otvorenog natječaja „Nastavak unapređenja usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja“ za koji se prijave zaprimaju od 18.1. do 31.3.2021. Obzirom da je financiranje 100% (85% EU i 15% RH), povjerenik je naglasio kako je to izvrsna prigoda za unapređenje usluga orahovačkog gradskog vrtića neovisno o realizaciji infrastrukturnog projekta rekonstrukcije iz Podmjere 7.4. Programa ruralnog razvoja. Prihvatljivi korisnici su JLS i vrtići, vrijednost bespovratnih sredstava po projektu iznosi od min 500.000 HRK do max 6 mil HRK. Cilj projekta je osigurati inovativan pristup radu vrtića kroz povećanje kapaciteta osoblja i unapređenje njihovih stručnih kompetencija kako bi se osiguralo produljenje radnog vremena vrtića što će doprinijeti većoj dostupnosti predškolskom odgoju i obrazovanju (edukacije i zapošljavanje odgajatelja/ca, stručnih suradnika, logopeda, edukacija kuhara/ica za zdravu prehranu). Uz izravne troškove osoblja prihvatljivi su i ostali troškovi neophodni za educiranje i rad zaposlenika vrtića. Osim ovog financijski izdašnog projekta bez vlastitog financijskog udjela korisnika, analizirali su se još i prijava projekata – nastavak odličnog Programa zapošljavanja žena u lokalnoj zajednici „ZAŽELI 2“ koji je u visokoj fazi dovršenosti za podnošenje prijave, te natječaj prihvatljivi za sufinanciranje rada i obnove fundusa Gradske knjižnice. Sastanku su između ostalih nazočili ravnateljica Dječjeg vrtića „Palčić“, Borislava Kordoš, ravnateljica Gradske knjižnice Orahovica, Jelena Mihelčić i potencijalni partneri kao vanjski zaposleni stručnjaci na projektu.

Osim konkretnih zaključaka, smjernica za rad i hodograma aktivnosti ugovorenih projekata i onih u izradi za nove aktivne i najavljene natječaje, povjerenik, Saša Rister, izvijestio je ravnateljicu VIDRA-e o potencijalima Grada za financiranje projekata iz novog financijskog razdoblja te ju informirao o spremnoj tehničkoj dokumentaciji i važećim građevinskim dozvolama.
Oba sastanka završena su u uvjerenju da Orahovica zaslužuje da se povuku raspoloživa bespovratna sredstva, da ima i financijskih i stručnih kapaciteta da se to napravi i da unatoč izrazito teškoj situaciji trenutnog privremenog financiranja i epidemije COVID-19 nema mjesta pesimizmu nego će se poduzeti sve da se aktivnosti provedu i projekti realiziraju.

tekst: Irela Strabić