Naslovnica Naslovnica Župa Našašća svetog Križa Orahovica – u 2020. manje krštenih, a više...

Župa Našašća svetog Križa Orahovica – u 2020. manje krštenih, a više umrlih u odnosu na 2019. godinu

482

Statistički pokazatelji Župe Našašća sv. Križa Orahovica pokazuju da je prošle godine na području Župe kršteno 33-oje djece (15 dječaka i 18 djevojčica), što je za 17-ero djece manje u odnosu na 2019. godinu kada je kršteno njih 50. Uz 19 krštenih iz Orahovice, evidentirano je i četvero krštenih iz Zdenaca, troje iz Kutova, dvoje iz Nove Jošave i Donje Pištane, jedno iz Dolaca te dvoje iz drugih župa.

U istom je razdoblju po katoličkom obredu sahranjena 61 osoba, 27 muškarca i 34 žene, što je za jednu umrlu osobu više nego prethodne godine.

Među umrlim osobama koje su sahranjene po katoličkom obredu na grobljima orahovačke župe, dakle na području Grada Orahovice (osim Stare Jošave i Crkvara) , te većem dijelu Općine Zdenci, pored 33-oje umrlih iz Orahovice bilo je i četrnaest osoba iz Zdenaca, četiri iz Dolaca, jedna iz Nove Jošave, po dvije iz Duge Međe i Slavonskih Bara, te jedna osoba iz Donje Pištane i Kutova, dok su tri osobe na području orahovačke župe sahranjene po katoličkom obredu koje su do smrti imale prebivalište na području drugih župa.

Tijekom prošle godine u Župi Našašća sv. Križa vjenčano je 17 parova (3 više nego 2019. godine), bilo je 60 prvopričesnika (16 više nego godinu ranije) i 34 krizmanika, odnosno 13 manje nego 2019. godine, statistički su pokazatelji koje nam je prezentirao orahovački župnik, vlč. Željko Strnak.

Svete mise služene su svakoga dana, a osim duhovne dimenzije, vlč. Strnak u prošloj je godini izdvojio i završetak jednog projekt od kapitalne materijalne vrijednosti. Riječ je o novoj pastoralnoj dvorani u Orahovici koja će imati višenamjensku svrhu, rekao je vlč. Strnak, te se zahvalio svima koji su pomogli izgradnju tog objekta.