Naslovnica Čačinci Predstavljena Matazova “Linija života”

Predstavljena Matazova “Linija života”

480

Jučer je u Čačincima u Hrvatskom domu kulture, održana pozivna, zatvorena pretpromocija novog dokumentarnog filma Dine Mataza, nazvanog “Linija života”.
“Linija života” dokumentarni je film koji jasno pokazuje što se zbivalo prigodom oslobađanja podpapučkog područja, koje je bilo jedno od prvih oslobođenih područja u Republici Hrvatskoj.
– Važnost filma je ta što se nakon 29 godina od završetka akcije po prvi puta sjelo i razgovaralo s vinovnicima toga vremena. Ovo je jedan jako lijep pregled svega onoga što se u to vrijeme događalo na ovom području, točnije u Humljanima mjestu koje je itekako bitno za obranu ovog dijela Hrvatske – rekao je danas za Radio Orahovicu autor filma Dino Mataz.
Prvi koraci oko ovog filma napravljeni su odmah nakon promocije filma “Orahovica u Domovinskom ratu”, 2018. godine.
– U razgovoru sa svojim suradnicima Sokolom, Gazdom i Grgurićem, došao sam do spoznaje kako je segment obrane Humljana i Orahovice ostao nedovoljno opisan. Već tada smo počeli s ispitivanjima i pripremanjem građe. Dobrom voljom naših sugrađana i ostalih mještana cijele bivše općine Orahovica, došlo se do puno podataka i arhivskih snimaka, da bi se moglo napraviti ono što smo jučer u Čačanicima na zatvorenoj promociji i prikazali – rekao je Mataz.
Zbog aktualne epidemiološke situacije, jučerašnja promocija bila je zatvorenog karaktera:
– Nismo si htjeli dozvoliti da nekoga zdravstveno ugrozimo, pa smo odlučili odraditi ovu pozivnu zatvorenu promociju na kojoj su nazočili samo sudionici u filmu. Film mora proći jednu vrstu verifikacije, odnosno jedno odobrenje sugovornika u filmu, kojih je bilo podosta. Nikada nisam imao toliko sudionika u filmu, njih trinaest. S obzirom na trenutnu situaciju s Covidom, film neće biti službeno javno promoviran, ali 15. prosinca film ide van putem društvenih mreža i You tube kanala, 15.12. je dan kada su hrvatske snage ušle u Pušinu i Krasković, a dan poslije i u Slatinski Drenovac. Tako ćemo obilježiti 29. godina od akcije Papuk 91. – rekao je autor Mataz, koji se zavalio općini Čačinci i načelniku Mališu, koji su stali iza projekta “Linija života” te Mati Bubašu predsjedniku Zajednice Udruga HVIDR-a Virovitičko-podravske županije, na svesrdnoj pomoći pri realizaciji filma.
– Ovo je sjajno što Dino radi. Naravno da ćemo podržati svaku novu dobru ideju i projekt. Iza nas naraštajima koji dolaze ostavljamo pravu istinu o Domovinskom ratu – rekao je nakon promocije načelnik općine Čačinci Mirko Mališ.

(Foto: Goran Sokol)