Naslovnica Čačinci Predstavljena “Vrata Papuka”

Predstavljena “Vrata Papuka”

688

Uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera, jučer je u Hrvatskom domu kulture u Čačincima održana promocija projekta “Vrata Papuka. Riječ je projektu izgradnje spomen parka, a u prigodi tridesete obljetnice od završetka Domovinskog rata na našim prostorima. Hrvatski branitelji i domoljubi, izgradnjom i uređenjem spomen parka “Vrata Papuka” šalju poroku mira, rekao je predstavljajući projekt pukovnik Goran Sokol, uz Nenada Sabu i Dinu Mataza idejni začetnik projekta. Dodao je Sokol, kako će vrata Papuka biti trajni podsjetnik generacijama koje dolaze, na sve ono što se događalo u bitci za nezavisnost i suverenitet Hrvatske i cijene kojom je to plaćeno, te svima onima koji su bili ili su još uvijek vođeni idejama o stvaranju nekakvih tvorevina na koje građani ove zemlje nikad nisu i neće pristati.
Opći ciljevi projekta su izgradnja spomen parka u mjestu Humljani, koji će predstavljati trajni podsjetnik povijesnih događanja na ovim prostorima, odavanje počasti svim poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama rata, koje su život izgubile na ovom području te dostojanstveno obilježavanje 30-te obljetnice oslobađanja potpapučkih sela. Posebni cilj projekta je uređenje edukativno-rekreativnih sadržaja unutar spomen parka kako bi se stvorili uvjeti za posjet parku te integracija i jačanje uloge braniteljskih udruga u pozitivne tijekove izgradnje suvremenog hrvatskog društva.
Idejni prijedlog izradili su Nenad Sabo, Dino Mataz i Goran Sokol, koordinator aktivnosti je općina Čačinci, dok je nositelj aktivnosti i investitor Zajednica udruga HVIDRA Virovitičko-podravske županije. Projekt izgradnje spomen parka, prema projekciji iznosi 708.000,oo kuna, on će biti financiran sredstvima Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva obrane, Ministarstva turizma, sredstvima Virovitičko-podravske županije, gradova i općina s našeg područja te ustanova i institucija.
Jučerašnjom prezentacijom je i otpočela realizacija projekta, a završetak radova planira se tijekom ruja mjeseca naredne godine, dok će “Vrata Papuka” posjetiteljima biti dostupna početkom listopada naredne godine:

– Ovo je točka n “I” da se ovo mjesto obilježi i zabilježi u novijoj Hrvatskoj povijesti. To je mjesto gdje se stvarala Hrvatska država, na ovom mjestu dosta je ljudi s našeg područja provelo puno vremena, bili su spremni dati svoj život za Domovinu, a toga nisu bili ni svjesni. Strašno sam emocionalno primio ovaj projekt i samo prezentaciju, moje srce je danas puno. Jako sam ponosan – rekao je sinoć jedan od idejnih začetnika projekta Nenad Sabo.

Jučerašnjoj promociji projekta nazočili su, u ime općine Čačinci , načelnik Mirko Mališ i njegov zamjenik Alen Jurenac, zamjenik župana Virovitičko-podravskog Darko Žužak te brojni predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja garda Orahovice te općina Čačinci, Zdenci i Crnac.