Naslovnica Naslovnica Igor Hozić – “Moja ostavka nije moralni čin, već protestna odluka”

Igor Hozić – “Moja ostavka nije moralni čin, već protestna odluka”

1248

Igor Hozić, sada već bivši predsjednik Zajednice športskih udruga Grada Orahovice, danas je, a nakon gostovanja  u Štoperici, sportskoj emisiji Radio Orahovice, odlučio progovoriti i za portal Radio Orahovice, odgovarajući na pitanja koja su nas zanimala:

Zašto ste neopozivo odstupili, iako smo čuli na jednoj od sjednica GV kako rad Zajednice nikada nije bio transparentniji?

Mnogi se naslađuju kako je to očekivani moralni čin, moj čin ostavke nije moralni nego protestni. Protestni iz razloga što godinu dana upozoravam vijećnike javno u medijima i na sjednicama Gradskog vijeća kako će njihov inat i neizglasavanje proračuna dovesti sport u situaciju baš točno tu gdje se nalazimo. Prva stvar koju sam obećao kad sam došao na čelo ZŠUGO da ću maknuti politiku iz Zajednice, što sam i krenuo odrađivati. Ako malo bolje pogledate u UO i NO ZŠUGO od ukupno 10 članova nemate niti jednog člana HSS-a (političke opcije iz koje ja dolazim), iz ostalih političkih opcija imate, zar to nije dovoljan dokaz!? Nažalost moj pokušaj micanja politike iz Zajednice i općenito iz sporta u gradu Orahovici bio je utopija. Zašto, vi imate situaciju da članovi UO Zajednice, a ujedno i vijećnici u GV već godinu dana dižu ruke protiv proračuna, ruke protiv financiranja sporta u gradu Orahovici, ruke za bespovratno izgubljenih 700.000,oo  kn u 2020. za sport u gradu Orahovici. Ujedno javno na sjednicama GV izjavljuju kako je za njih to čisto političko pitanje, kako je gradonačelnica bahata pa zato su protiv sporta i financiranja sporta. Dobro znate o čemu i kome ovdje govorim, potpredsjednica ZŠUGO i vijećnica u GV Grada Orahovice je to radila godinu dana kao i njezin stranački šef. Bivšeg predsjednika Gradskog vijeća grada Orahovice sam prije godinu dana upozoravao da će svojim postupanjem i odlukama dovesti sport u gradu gdje ga je doveo, uvjeravao me je da će sve biti riješeno za par mjeseci tj. u svibnju 2020.god, nažalost vidjelo se tko je bio upravu. Kada doživite navedeno od svog UO, kada upozoravate, molite gradske vijećnike godinu dana da ne rade ono što su napravili, kada ste godinu dana  na čelu 15 sportskih klubova bez iti jedne lipe na žiro računu, kada ste cijelog sebe na volonterskoj bazi dali u taj posao, takve stvari vas jako žaloste i pitate se šta to vama treba, da li ovo naše društvo uopće zaslužuje toliko zalaganja i borbe. Mislim da je jasno zašto sam odstupio i dao ostavku.

Tijekom vašeg mandata klubovi su točno znali za što će dobiti novac?

Da to je opće poznato, prvo što smo napravili kad smo preuzeli odgovornost za vođenje ZŠUGO je da smo napisali te objavili javno kriterije za raspodjelu financijskih sredstava našim sportskim klubovima. Osnovali smo Povjerenstvo za bodovanje i pregled pristiglih prijava naših sportskih klubova i time dokazali da povlaštenih više u Zajednici i sportu nema. Jako brzo zaboravljamo kako su se prije dijelila sredstva, bez ikakvih kriterija samo prema odluci jednog čovjeka i tako kako je koji sportski klub bio blizak vlast ili se sviđao vladajućima. Mi smo to promijenili a pravilnijom raspodjelom sredstva smo dobili da od 15 sportskih klubova njih 14 je dobilo povećana financijska sredstva. Zar to nije dokaz da nije bilo toliko spominjanog revanšizma, zar to nije dokaz promjenama, zar to nije dokaz da se može i drugačije.

Zajednica je uložila puno novca u sportske objekte ?

Ja non stop ponavljam da u samo u 2,5 godine napravili  više za sport, a posebno uložili u infrastrukturu, nego što se to napravilo u prošlih 10 i više godina. Odvajanja za sport kad smo mi došli na čelo ZŠUGO su bila 400.000,oo kn. U prvoj godini mandata podigli smo to na 500.000,oo kn, druge godine na 600.000,oo,  a za 2020. prijedlog je bio čak 700.000,oo kn. Na žalost prijedlog nije prošao i klubovi su ostali bez predloženih sredstava nepovratno za 2020.,  a pitanje što će biti za 2021. godinu. Ovdje je potrebno istaknuti da smo u spomenutim kriterijima  posebno bodovali klubove, koji sami održavaju sportske terene. Oni su na osnovu toga dobili i biše novca.

Također uz pomoć Grada i Zajednice riješeno je:

obnovljeno je krovište na ribičkoj kući ribolovnog kluba ŠARAN,

NK DOŠK je napravio tribine na svojem terenu uz obilatu pomoć Zajednice i grada

NK PAPUK-u uređena je i asfaltirana prilazna cesta, kupljen je novi semafor, postavljenje su kocke ispred ulaza u klupske prostorije, oslobodilo ih se svih režijskih troškova,

Streljačkom klubu  uređena je streljana,

Planinarskom društvu kupljena je sva oprema za održavanje izlet kuće Šaševo, gotovo smim klubovima pomogli smo u nabavljanu sportske opreme

Posebno se ovdje volimo pohvaliti da je na našu inicijativu izgrađeno  multifunkcijsko igralište na bivšim terenima D.Pranjić-Ortran, a s novo postavljenom podlogom dobili smo da svi naši klubovi ali i rekreativci bez ikakve naknade mogu se tamo pripremati i održavati svoje treninge tj. rekreirati. Planirano je bilo, a i namijenjena su bila sredstva u prijedlogu proračuna da se: uredi tj. izgradi novo tenisko igralište u starom parku, da se uredi igralište Boćarskog kluba i naprave dvije nove staze, s HNS-om je dogovorena izgradnja igrališta s umjetnom travom. Neusvajanjem proračuna sve planirano nažalost pada u vodu.

Što si zamjerate?

Iskreno ništa, možda će zvučati egocentrično ali stvarno mislim da sam odradio odličan posao u samo ove 2-2,5 godine mandata, zadnju godinu bez proračuna i ne računam. Napravilo se jako puno i s time se ponosim.

Odlazite uzdignute glave s urednim papirima i pravilnicima ili ?

Ma naravno, kako sam rekao nikad se transparentnije nije radilo, svi papiri su i više nego uredni i bit će predani novom vodstvu. Doneseno je niz pravilnika, kriterija i svi su javno objavljeni na web stranicama ZŠUGO. Financijski za razliku od prijašnjeg vodstava niti lipa iz Zajednice nije otišla,  a da nije usmjerena našim sportskim klubovima, tu mislim i na 100% iznos i pričuve,  a koje se nije prije baš tako trošila, ali o tome sam već pričao prije. Da se razumijemo,  ova godina je redovna Izborna skupština  u ZŠUGO i pomoći ćemo i ja i tajnik da se organizira skupština i izabere novo vodstvo.

Niste posao odradili do kraja,  ima li mjesta povratku nakon svibanjskih izbora?

Napravio sam jako puno, naravno ne sve, no povratka definitivno više nema. Još ću se više aktivirati u teniskom klubu kojeg sam član i pomoći svojim iskustvom, privatnih je obaveza jako puno koje su ostale zapostavljene ovim mojim zalaganjem. Nisam čovjek koji pati od funkcija i to jako dobro svi znaju. Aktivirao sam se da pomognem da se okrene na bolje, poštenije, mislim da sam u tome uspio.

Da dođete ipak ponovo u prigodu voditi Zajednicu što bi ste primijenili ?

Probao bi opet iskorijeniti politiku iz orahovačkog sporta. Nažalost pojedinci u klubovima i kroz njih ostvaruju svoje neostvarene političke ambicije sakrivajući se tako sramno iza djece, sporta i svega sto je u cilju djelovanja jedne sportske udruge. Pojedini klubovi, a koji su procvjetali mojim dolaskom, bez obzira na sve,   konstantno me prozivaju i pljucaju po društvenim mrežama.  Meni to ne treba, ja čak i nemam profil otvoren na tom famoznom Facebooku, jedan od rijetkih još uvijek javno i ulice kažem svakoga što ga slijedi. HSS (politička opcija iz koje ja dolazim) nikad nije samostalno odlučivao u Vijeću, da je, sigurno bi maknuli tj. iskorijenili politiku iz sporta. Bivši koalicijski partner, SDP,  o kojima smo ovisili ili HDZ koji su zadnji imali većinu u GV,  na to nisu bili spremni. Oni misle da se politika mora baviti sportom a to su pokazali svojim glasanjem protiv sporta i sportskih klubova. HDZ na izvješće ZŠUGO za 2019. u GV nema nikakvu primjedbu, prijedlog, upit ali naravno jednoglasno kao u pravoj partiji svi su protiv, ne znaju ni oni zašto,  ali su protiv, e to je čisto politiknstvo, to je razlog da ja sebe više ne vidim na tom mjestu i to je ono što nisam uspio promijeniti.

Teški su dani pred orahovačkim sportom. Što im imate za poručiti?

Dani koji slijede za orahovački sport su više nego teški, nažalost neki ih neće ni prebroditi, iako sam na to upozoravao i molio vijećnike da nas ne dovode  u ovu situaciju,  nije me se poslušalo, to je za njih politika kako su izjavljivali. Klubovi su ostali bespovratno bez 700.000,oo kn. Proračun za 2021.god. pitanje kad će biti usvojen (6 -7 mjesec 2021.god. i dali će biti uopće), pitanje tko će predlagati proračun, kolika će biti izdvajanja za sport i pitanje kako će ona biti raspoređena. Apelirao sam 100 puta i javno da se ne dovedemo u ovu situaciju, nažalost bezuspješno. Nadam se da će odgovorni  snositi posljedice. Hvala Radio Orahovici koja nas je uvijek i više nego korektno pratila u našem radu i to bez ikakve naknade, hvala svim sportskim klubovima i njihovim čelnicima, hvala mom UO i NO odboru, a posebno hvala svima u gradu Orahovici, pravnicima, ekonomistima koju sam nam uvijek bili na raspolaganju i pomagali u našem radu te posebno hvala gradonačelnici grada Orahovice koja je uvijek imala otvorena vrata za sve orahovačke sportaše – zaključio je danas u emotivnom obraćanju javnosti, Igor Hozić, sada već bivši predsjednik ZŠU Grada Orahovice.