Naslovnica Virovitica Geo info-centar u Voćinu: Podno Papuka ćete moći putovati kroz vrijeme i...

Geo info-centar u Voćinu: Podno Papuka ćete moći putovati kroz vrijeme i „susretati“ nosoroge ili sabljaste mačke

171

Gradnja Geo-info centra u Voćina, ukupne vrijednosti oko 38 milijuna kuna, koji će kada se završi biti jedinstveni multimedijalni centar, nalazit će se podno Papuka pogledom na stari srednjovjekovni grad koji se nadvio nad Voćinom. Iako se još gradi, konture buduće Geo-info priče jasno su vidljive. Prostor će imati neto površinu od 843,13 metra četvorna, od čega će se 30 posto odnositi na uredske i sanitarne prostore, a 70 posto na izložbeno-prezentacijski dio.

Geo-info centar zamišljen je kao početna točka za upoznavanje posjetitelja s karakteristikama Geoparka Papuk, te općenito sustavom zaštite prirode u Republici Hrvatskoj, koji informacijski osuvremenjuje geološku, biološku i kulturnu baštinu Papuka. Interaktivni multimedijalni centar bit će mjesto putovanja kroz čitavu prošlost od samog početaka našeg planeta, a 3D dvorane omogućit će zaustavljanje na povijesnim i geološkim aspektima Papuka. Postav geologije posvećen je geologiji općenito i geološkim specifičnostima Papuka, a uz ostale izloške uključuje i 8 multimedijalnih prezentacija u obliku interaktivnih ekrana koji su u određenim slučajevima dodatno obogaćeni mehaničkim elementima ili projekcijama.

Tu će se posjetitelje provesti kroz prošlost, 23 milijuna godina unazad. Moći će se osjetiti ozračje u špiljama i jamama, potom ući u atmosfersku nišu miocenskog kopna u kojem će se susresti s tamošnjim životinjama kao što su nosorozi, sabljaste mačke, ali i miocenskog mora u kojem će se susresti s miocenskim psinama koje su u ono vrijeme obitavale u Panonskom moru…

Projekt gradnje Geo-info centra u Voćinu dio je većeg projekta Geopriče UNESCO geoparka, ukupne vrijednosti 90.090.587,54 kuna uz 85 posto potpore Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, dok će ostatak sredstava uložiti Park prirode Papuk kao prijavitelj projekta u partnerstvu sa Županijskom upravom za ceste Virovitičko-podravske županije. Studiju izvodljivosti i prijavnu dokumentaciju izradila je VIDRA, agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, a veliku potporu njegovoj realizaciji dala je Vlada Republike Hrvatske. (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

geo-centar-prm-(3)-Pano