Naslovnica Naslovnica Jučer održan obred ukopa posmrtnih ostataka pronađenih oko kapelice sv. Lovre u...

Jučer održan obred ukopa posmrtnih ostataka pronađenih oko kapelice sv. Lovre u Crkvarima

643

Na mjesnom groblju u Crkvarima jučer su ukopane kosti koje su tijekom arheoloških istraživanja pronađene u i oko kapelice svetog Lovre. Naime, od 2003. pa do 2013. godine na tom su lokalitetu trajala arheološka istraživanja zagrebačkog Instituta za arheologiju koje je predvodila dr. Tatjana Tkalčec. Tijekom jedanaesetogodišnjeg istraživanja pronađeno je 599 grobnih mjesta pokojnika koji su na području Nove i Stare Jošave i Crkvara živjeli u razdoblju između 11. i 18. stoljeća.
Obred ukopa posmrtnih ostataka predvodio je župnik Župe Duha Svetoga u Feričancima, vlč. Anto Ivić, dok se s nekoliko prigodnih riječi obratila predstavnica Grada Orahovice, Emica Parašilovac, koja je tom prilikom rekla kako će na mjestu ukopa biti postavljeno odgovarajuće obilježje sa svim informacijama o provedenom istraživanju. Osim toga, jedan dio ostataka je pohranjen i čeka na daljnje antropološko istraživanje za koje su interes, između ostalih, iskazali i pojedini arheološki instituti iz Sjedinjenih Američkih Država. Sve to dovoljno govori o vrijednosti ovog nalazišta i o značaju dosadašnjih istraživanja – zaključila je na kraju Emica Parašilovac.
U jedanaest sezona istraživanja utrošeno je oko milijun kuna koja su osigurali Ministarstvo kulture i Grad Orahovica.
Kažimo još i to kako će tijekom studenog mjesece u kapelici sv. Lovre biti služena sveta misa zadušnica za sve one koji počivaju u i oko kapelice ta kako bi tim činom bili završena arheološka istraživanja na jednom od pet najvećih i najznačajnijih srednjovjekovnih lokaliteta u Slavoniji.