Naslovnica Događanja Akciju “Manje oružja – manje tragedija” podržala danas i orahovačka gradonačelnica Ana-Marija...

Akciju “Manje oružja – manje tragedija” podržala danas i orahovačka gradonačelnica Ana-Marija Petin

194

U tijeku je treći dan provedbe nacionalne akcije “Manje oružja – manje tragedija”, kojom Ministarstvo unutarnjih poslova RH nastoji potaknuti građane na predaju nelegalnog oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava. Do 30. listopada diljem Hrvatske bit će postavljeni info pultovi na kojima će policijski službenici informirati građane o načinu vraćanja nelegalnog oružja, a u Orahovici je takav pult postavljen u središtu grada na Trgu svetog Florijana (ispred Vatrogasnog doma DVD-a Orahovica) gdje kontakt policajci Policijske postaje Orahovica svakoga dana stoje građanima na raspolaganju. O rezultatima dosadašnjeg dijela akcije, kao i interesu građana za istu, razgovarali smo s Milanom Rončevićem, zamjenikom načelnika PP Orahovica:
Građani su pokazali interes za ovu akciju, dolaze na naš info pult i raspituju se o mogućnostima vraćanja nelegalnog oružja. Moram reći da je ovo akcija koja zapravo traje tijekom cijele godine, te je i nakon 30. listopada također moguće bez ikakvih sankcija predavati oružje. Važno je napomenuti da se minsko-eksplozivna sredstva ne donose u policijsku postaju niti na ovakve info pultove, već njih isključivo po dojavi preuzimaju pirotehničari, dok je sve ostale vrste dugog i kratkog naoružanja te streljiva moguće svakodnevno predavati u Policijskoj postaji u Orahovici – rekao je Rončević.
Sankcija dakle nema prilikom dragovoljne predaje oružja, no ukoliko policija prilikom vršenja pretrage doma ili drugih prostorija ili iz nekog drugog razloga kod građana pronađe nelegalno vatreno oružje, streljivo ili minsko eksplozivna sredstva onda je situacija potpuno drugačija, pojašnjava Rončević:

To onda nije dragovoljna predaja oružja i ovisno o tome o kakvom se oružju radi protiv posjednika se podnosi prekršajna ili kaznena prijava.
Kako bi se smanjio broj tragedija za koje je u najvećem broju slučajeva odgovorno oružje zaostalo upravo iz vremena Domovinskog rata, kontakt policajci PP Orahovica će do 30. listopada, svakodnevno u vremenu od 09:00 do 13:00 sati dežurati na info pultu u središtu Grada.
Ovu nacionalnu akciju podržala je danas i orahovačka gradonačelnica Ana-Marija Petin:
Sudjelovanjem u ovoj akciji štitimo sebe i svoje bližnje. Pozivam sve građane koji u svojim domovima imaju nelegalno oružje ili eksplozivna sredstva da ga bez straha predaju. Sigurnost građana je na prvom mjestu i Grad Orahovica će svaku ovakvu akciju podržati – poručila je danas gradonačelnica Ana-Marija Petin.