Naslovnica Kultura U Orahovici se obilježava Mjesec hrvatske knjige

U Orahovici se obilježava Mjesec hrvatske knjige

1456

U Srednjoj školi u Orahovici ovih se dana nizom sadržaja obilježava Mjesec hrvatske knjige. Nakon prošlotjednog putopisnog predavanja koje je na temu “Žene svijeta” održala Svjetlana Dupan, sljedećeg tjedna, u mjesecu kada se obilježava stradanje Vukovara, u Srednjoj školi u Orahovici gostovat će dr Vesna Bosanac, koja će govoriti o najtežim trenutcima obrane Grada Vukovara i borbi za ranjenike. Dr Bosanac u hrvatskoj javnosti ima status jednog od simbola vukovarskog otpora zbog svoje hrabrosti i požrtvovnog rada u bolnici u Vukovaru 1991., ratne godine. Gostovanje dr Bosanac najavljeno je za četvrtak, 2. studenoga, s početkom u 18,30 sati, a kao i sva druga predavanja i gostovanja u Mjesecu hrvatske knjige , otvoreno je za građane.

Najavljen je i književni susret s Milanom Vuković Runjić, koja će srednjoškolcima i zainteresiranim građanima predstaviti svoj književni rad. Milana Vuković Runjić gostovat će u Srednjoj školi “Stjepan Ivšić” u srijedu, 15. studenoga. Riječ je o književnici koja je objavila desetak knjiga poezije i proze. Piše za novine i časopise. Godine 2005. dobila je nagradu Kiklop za urednički rad u nakladi Vuković&Runjić.

Uz osnovnu i srednju školu, u Orahovici se u obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige i ove godine uključila i Gradska knjižnica.

Kao i niz prethodnih godina , jedna od karakterističnih aktivnosti u Mjesecu hrvatske knjige je učlanjenje bez plaćanja članarine i vraćanje knjiga bez plaćanja zakasnine.

Mjesec hrvatske knjige bit će obilježen i s dva književna susreta:

Danas će, u suradnji s Osnovnom školom Ivane Brlić Mažuranić, u školi gostovati glumica Kazališta Virovitica, Vlasta Golub. Predstavit će knjigu o vršnjačkom nasilju „O ljubavi, spletkama i svemu pomalo“.

Sljedećeg tjedna, u višenamjenskoj dvorani u Orahovici gostovat će članovi književne udruge Aldo iz Slavonskog Broda.

U mjesecu hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici će biti održane i kreativne radionice za djecu, te natječaj za osnovnoškolce na temu „Da mi je biti…lik iz knjige“.