Naslovnica Naslovnica U Orahovici održan Festival vina i poezije

U Orahovici održan Festival vina i poezije

462

Jučer je u organizaciji Turističke zajednice grada Orahovice, udruge Oksimoron iz Osijeka i izdavačke kuće Jelenkor iz Pečuha, održan prvi Sajam vina i poezije. Cilj Festivala je promocija slavonskih vinogradara i vinara te popularizacija poezije u Hrvatskoj, ali i izvan njezinih granica. Festivalom se također doprinosi turističkoj ponudi lokalnog i regionalnog prostora, boljoj vidljivosti te prepoznatljivosti u kulturnim krugovima kao odredište u kojem će biti prepoznate i njezine eko i etno vrijednosti, ali isto tako i umjetnički pravci. Sajam je održan u orahovačkom Centru za posjetitelje, a u uvodnom djelu gostima se obratila voditeljica turističke zajednice grada Orahovice, Lana Jurkin, koja je svima poželjela dobrodošlicu te se posebno zahvalila orahovčanki Tatjani Ileš, na tome što nije zaboravila svoj grad te što ga je uvrstila među tri grada u ovaj projekt. Također svi oni koji jučer nisu mogli biti prisutni, cijeli događaj su mogli pratiti putem Livestreama na Facebook stranici Part projekta.

Voditeljica programa, Tatjana Ileš, jučer je u razgovoru za Radio Orahovicu rekla kako je ovo prvi od tri Festivala koje planiraju održati:

– Festival u Orahovici je prvi od tri festivala koje planiramo održati u sklopu našeg velikog EU projekta, kojeg radimo s kolegama iz Mađarske. U ovom projektu prvenstveni cilj je predstaviti suvremenu hrvatsku književnost. Odlučili smo se za jedan specifičan tip festivala, koji osim poezije u sebi ima i jedan dio eno-gastro ponude, koja u potpunosti dopunjuje ovu priču.

Festival poezije i vina, održat će se još dva puta, u Iloku i Erdutu:

– Idući festival održat ćemo u Iloku 6. studenog, dok će posljednji biti u 14. studenog u Erdutu, poručila je voditeljica projekta Ileš.

Ovaj festival sa sobom nosi velike prednosti i pogodnosti za “male” vinogradare, a svi zainteresirani se mogu javiti kako bi predstavili svoja vina:

– Festival nudi velike mogućnosti za domaće vinare, a jedna od njih je i promocija. Na orahovačkom festivalu, predstavit će nam se vina PP Orahovice, budući da nam koronavirus remeti planove, danas smo se morali odlučiti samo za jednog izlagača, nažalost iz razloga što manjeg broja prisutnih ljudi. Iz tog razloga za sve one koji danas nisu ovdje s nama, imamo prijenos uživo putem Facebooka. Na žalost oni vina neće moći kušati, ali vjerujem da će ih čitanje poezije sve zaintrigirati.

Voditeljica programa Festivala vina i poezije, rekla je kako će u budućnosti biti još ovakvih projekata:

– U ovom velikom međunarodnom projektu također još imamo i projekt Panonske dvorske priče, u Virovitičko-podravskoj županiji to će se održati u Suhopolju i Virovitici, poručila je voditeljica projekta, Festivala vina i poezije, Tatjana Ileš.

Posjetitelji jučerašnjeg festivala, jučer su mogli uživali u degustaciji najboljih vina PP Orahovice, koja im je prezentirala enologinja Ivana Nemet. Svoje autorske poezije čitanjem su predstavili Goran Čolakhodžić, Andrea Prelog Vujić, Gordana Radaković i Ivan Jukić, a također su se čitale i poezije Dragice Sekulić, dok je Marin Milovac nastupao na akustičnoj gitari. Cijelu ovu vrlo zanimljivu priču jučerašnjeg Festivala vina i poezije, upotpunio je poznati orahovački turistički vodič i povjesničar, Duško Rađenović, ispričavši okupljenima najzanimljivije priče i podatke o povijesti grada Orahovice.