Naslovnica Događanja Edukativno predavanje o gripi

Edukativno predavanje o gripi

961

“Dolazi gripa-što činiti”, naziv je tematskog predavanja namijenjenog građanima koje će sutra ( 24. listopada) biti održano u Orahovici, u hotelu “Ružica” s početkom u 19,00 sati.

O gripi: prevenciji, simptomima, rizičnim skupinama, preventivnom cijepljenju…govorit će Danijela Nuić, dr. medicine, asistentica na Katedri za javno zdravstvo Medicinskog fakulteta u Osijeku.

“Gripa je respiratorna bolest, iako izgleda kao “banalna” bolest, riječ je o bolesti koja može ostaviti teške posljedice na pacijente, posebno na ugroženje kategorije stanovnika”, kaže dr Marijana Vidaković Peček, liječnica obiteljske medicine orahovačkog Doma zdravlja. Gripa onesposobljuje oboljelog na nekoliko dana, pa posredno pričinjava i ekonomski gubitak za poslodavce i radnike, dakle-gripa je bolest koja zaslužuje punu pozornost.

“Zadnjih godina vodi se antikampanja kada je o cijepljenju riječ”, kaže dr Vidaković Peček,” što se odražava i na broj osoba koje pristupaju preventivnom cijepljenju prije sezone gripe”. Potkrepljuje to dr Vidaković Peček i statističkim pokazateljima iz svoje ordinacije ,navodeći primjer da je prije desetak godina preventivnim cjepljenjem bilo obuhvaćeno oko 500 njezinih pacijenata, a unazad godinu dana samo dvije stotine.

I sutrašnje je predavanje samo još jedna prilika da se skrene pozornost na gripu, na njezine posljedice, ali i načine prevencije.

Dr Vidaković Peček posebno preporučuje cijepljenje tzv. “rizičnim skupinama” stanovništva: starijima od 65 godina, svim kroničnim bolesnicima, osobama koje borave u ustanovama (starački domovi i sl.), , zdravstvenim radnicima i njegovateljima starih i bolesnih osoba…

Predavanje na temu “Dolazi gripa-što činiti” organiziraju orahovačke udruge: UHBLPTSP, Udruga za zaštitu i promicanje ljudskih prava “Putokaz” i Udruga za pomoć osobama s invaliditetom.