Naslovnica Koronavirus Klement za Radio Orahovicu: “Situacija je upozoravajuća”

Klement za Radio Orahovicu: “Situacija je upozoravajuća”

828

S obzirom na pogoršanje epidemiološke situacije, kako na području naše županije, a tako i cijele Hrvatske, danas je za portal Radio Orahovice govorio načelnik Stožera civilne zaštite Virovitičko – podravske županije, Mario Klement. Nakon što je protekle subote u županiji zabilježen najveći broj zaraženih, od početka pandemije COVID-19, njih 28, načelnik Klement je rekao da je situacija upozoravajuća i alarmantna:
– Situacija nije sjajna, rekao bih da je upozoravajuća i alarmantna. U subotu smo imali najveći broj zaraženih, čak njih 28. Imamo i velik postotak preminulih na broj stanovnika županije. To je zabrinjavajuć podatak i vrijeme je da se trgnemo i počnemo poštivati mjere kako Županijskog, tako i Nacionalnog stožera.

Kao jedan od glavnih uzroka, velikog broja novooboljelih posljednjih nekoliko dana svakako su javna okupljanja:
– Glavni uzrok su javna okupljanja. Najveći problem po istraživanju epidemiologa, na području Virovitičko – podravske županije su svadbe i privatne svečanosti gdje dolazi do širenja zaraze, rekao je Klement.

Načelnik Klement također je rekao kako su od danas na preporuku Županijskog stožera civilne zaštite uvedene i nove epidemiološke mjere za Virovitičko – podravsku županiju:
– Radi se o mjeri da na svadbenim svečanostima i dalje smije biti maksimalno 50 uzvanika. Također smo donijeli i jednu novu mjeru, a to je da na privatnim događanjima, kao što su karmine, krstitke i ostale proslave, smije prisustvovati najviše do 20 osoba. Ako ove mjere ne budu pokazale pozitivne rezultate, morat ćemo ići i na striktnije mjere.

Po riječima načelnika do novog takozvanog “lockdowna” u županiji ne bi trebalo doći:
– Lockdowna ne bi trebalo biti, u kontaktu smo s Nacionalnim stožerom te se trenutno ne razmišlja o mjerama kao što su bile početkom pojave pandemije. Svakako moramo reagirati i tražiti pojedina rješenja, kako se više ne bi doveli u sličnu situaciju.

­O stanju Županijske bolnice u Virovitici, Klement je rekao kako je u nju prije 2 tjedna stigao dodatni kontingent zaštitne i medicinske opreme te da je ona u potpunosti spremna:
– Prije 2 tjedna u bolnicu je stigla dodatna oprema za naše medicinsko osoblje. Bolnica je spremna i u svakodnevnom smo kontaktu s ravnateljom bolnice, rekao je Klement.

Na koncu je načelnik Klement još jednom apelirao na povećani oprez:
– Najbitnije su tri stvari, izbjegavanje kontakta, dezinfekcija ruku i nošenje maski. Virus se prenosi samo bliskim kontaktom i na to moramo obratiti posebnu pažnju, zaključio je načelnik Stožera civilne zaštite Virovitičko – podravske županije, Marijo Klement.