Naslovnica Gospodarstvo Novi skladišni prostor Pan parketa bit će gotov do kraja ožujka 2021....

Novi skladišni prostor Pan parketa bit će gotov do kraja ožujka 2021. godine i omogućit će nova zapošljavanja

747

Orahovačka tvrtka Pan parket d.o.o. najveći je proizvođač gotovog troslojnog parketa u Hrvatskoj, a kako bi tu poziciju zadržali i u budućnosti, te se proširili na nova svjetska tržišta, potrebno je prvenstveno povećati proizvodne kapacitete. Upravo iz tih razloga odlučili su investirati u novi skladišni prostor veličine 2500 kvadratnih metara u kojem će njihov proizvod imati sve potrebne uvjete kako bi sačuvao vrhunsku kvalitetu. Prema riječima direktora tvrtke, Danijela Smiljanića, riječ je o ulaganju vrijednom između 5 i 6 milijuna kuna koje je u potpunosti financirano vlastitim sredstvima:
Ova investicija nam je bila hitna kako bi povećali proizvodnju, a s time naravno dolaze i nova zapošljavanja. Prosječan broj zaposlenih tijekom prošle godine kretao se oko 130, dok su trenutno zaposlena 174 radnika. Unatoč krizi uzrokovanoj pandemijom korona virusa, mi smo zaposlili više od 40 radnika, a naš plan je u naredne 3 godine otvoriti novih 30 radnih mjesta – izjavio je za Radio Orahovicu Danijel Smiljanić.
Osim povećanja proizvodnje, veliku pozornost Pan parket posvećuje i marketingu, a dokaz tomu su ulaganja u moderniziranje upravne zgrade:

Prvi dojam je najvažniji. Dolaze nam kupci iz cijeloga svijeta i oni na svakom koraku moraju vidjeti da smo mi ozbiljna tvrtka. Zato smo postojeću upravnu zgradu nadogradili, a u novim prostorima sada se nalazi izložbeni prostor, sala za satanke kao i sala za druženje u kojoj možemo ugostiti sve naše kupce i u kojoj se oni mogu ugodno osjećati.


Iako su tijekom korona krize povećali broj zasposlenih ipak je primjetan negativan utjecaj pandemije na poslovanje tvrtke:
Imali smo nešto veće planove za ovu godinu, a zbog korone ih nažalost nismo uspjeli realizirati. Izgubili smo veliki dio “kolača” na kineskom tržištu, koje se još nije otvorilo, ali smo se u međuvremenu predstavili na sajmu u Las Vegasu. To nam je otvorilo vrata sjeverno-američkog tržišta i Kanade, čime smo dijelom ublažili posljedice ove krize, ali realno gledano, primjetni su gubici tijekom pandemije – kaže Smiljanić.
Tvrtka Pan parket prisutna je sa svojim proizvodima na svim kontinentima svijeta izuzev Australije, a prema riječima diretora, Danijela Smiljanića, u budućnosti bi se i to moglo promijeniti. Osim upravne zgrade i skladišnog prostora, u naredne 3 godine plan je investirati 30-40 milijuna kuna u projekte solarnih panela i kogeneracijskog postrojenja, čime će se jedan dio električne energije u budućnosti dobivati iz obnovljivih izvora.
Iako je zadovoljan poslovanjem tvrtke, a posebno s radnicima za koje ima samo riječi hvale, direktor Smiljanić kaže da uvijek ima mogućnosti za napredak, a jedan od problema s kojima se susreću je i nabava sirovine:


U Hrvatskoj je trenutno previše proizvođača u drvno-prerađivačkom sektoru i nema dovoljno sirovine za sve, pa mi i dalje oko 60% hrasta uvozimo iz Ukrajine. Smatram da je to pomalo žalosno jer isključivo proizvodimo finalni proizvod-rekao je Smiljanić.
Na posljednje održanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Orahovice donesena je odluka kojom je, a zbog novih investicija, Pan parket oslobođen obveze plaćanja komunalnog doprinosa, što je još jedan primjer kako jedinice lokalne samouprave trebaju biti podrška gospodarstvu:
Ovom prilikom zahvalio bih se gradonačelnici i svim gradskim vijećnicima na toj odluci. Ukoliko imate snažno gospodarstvo ljudi će ovdje ostajati, zasnivati obitelji, a samim time bit će puni i vrtići i škole. Gospodarstvo je pokretač svega i u Gradu su to prepoznali na čemu se još jednom zahvaljujem – zaključio je na kraju direktor Pan parketa, Danijel Smiljanić.
Kažimo još na kraju da bi radovi na izgradnji novog skladišta trebali biti završeni do kraja ožujka 2021. godine.