Naslovnica Crnac Obilježena dvadesetsedma obljetnica naoružavanja pričuvnih policajaca

Obilježena dvadesetsedma obljetnica naoružavanja pričuvnih policajaca

1060

18. listopada 1990. godine pedesetjedan pričuvni policajac Policijske postaje Orahovica dragovoljno je uzeo oružje spreman braniti Hrvatsku, do kraja listopada te iste godine već ih je devedeset bilo naoružanih, a do konca godine oko dvjesto. Ta značajna obljetnica obilježena je jučer u Crncu, u organizaciji UHBDDR Policijske postaje Orahovica 1990.-1991. i Općine Crnac.

Bivši pripadnici pričuvnog sastava policije Policijske postaje Orahovica, koji su prvi u listopadu mjesecu 1990. godine uzeli oružje, okupili su se u Crncu zajedno sa svojim nekadašnjim suborcima, kako bi obilježili 27-u obljetnicu naoružavanja prve grupe pričuvnih policajaca.

Nekadašnjim pričuvnim policajcima u obilježavanju obljetnice pridružili su se i predstavnici udruga iz Domovinskog rata, predstavnici Grada Orahovice i općina Crnac i Zdenci, kao i izaslanik ministra hrvatskih branitelja, Tome Medveda, njegov pomoćnik, Nenad Križić.

O povijesnim okolnostima koje su , kako u Hrvatskoj tako i na orahovačkom području, prethodile naoružavanju prve grupe pričuvnih policajaca govorio je predsjednik UHBDDR PP Orahovica 1990.-1991., Robert Kuzmić, a ispred udruga iz Domovinskog rata obratio se Stjepan Dujmić, predsjednik Udruge ratnih veterana “Hrvatski domobran” i “Hrvatskog časničkog zbora”.

Svoje nekadašnje suborce pozdravio je i načelnik Općine Crnac, Mato Damjan, domaćin skupa pričuvnih policajaca. Izrazio je Damjan uvjerenje kako će nova hrvatska Vlada realizirati svu potrebnu skrb za braniteljsku populaciju.

Pomoćnik ministra hrvatskih branitelja, Nenad Križić, izvijestio je branitelje da je novi Prijedlog Zakona o pravima hrvatskih branitelja pred drugim saborskim čitanjem i obećao da će aktualna vlast izvršiti zakonske obveze. Posebno se osvrnuo na nova prava koja će definirati predloženi zakon, među njima naknadu za nezaposlene branitelje, govorio je o organiziranim sistematskim pregledima za braniteljsku populaciju…Najavio je također Križić da je u planu osnaživanje područnih jedinica Ministarstva hrvatskih branitelja , te okupljenima poručio “budite ponosni što ste se prvi uključili u obranu Hrvatske”.