Naslovnica Naslovnica Grad Orahovica i Hrvatske vode kreću u dugoročni partnerski odnos

Grad Orahovica i Hrvatske vode kreću u dugoročni partnerski odnos

503

Problem održavanja korita rijeke Vučice uskoro bi trebao biti riješen, poručili su akteri današnjeg radnog sastanka koji se na inicijativnu orahovačke gradonačelnice održao u Orahovici, a na kojem su osim gradonačelnice Petin još nazočili su direktor Vodno gospodarskog odjela za Dunav i Dravu Hrvatskih voda Osijek Željko Kovačević i direktor Poduzeća Papuk Zdravko Dijaković.
Korito rijeke Vučice, koje prolazi kroz samo središte grada je zapušteno i rijetko održavano. Krajem svibnja i početkom lipnja mjeseca gradonačelnica Petin uputila je i dopis Hrvatskim vodama u kojem je tražila urgentno čišćenje i uređenje korita. Nakon zamolbi i upozorbi, korito je djelomično uređeno uz najavu kako će se ove jeseni dogovoriti daljnji tijek suradnje Grada Orahovice i Hrvatskih voda. I upravo na tu temu danas su razgovarali gradonačelnica Petin i direktor Kovačević, koji je rekao kako su Hrvatske vode tu kako bi Grad Orahovicu zaštitili od štetnog djelovanja voda:

– Mi želimo kroz taj projekt zajedno s Gradom Orahovicom, u jednom partnerskom odnosu, uz zajedničko sufinanciranje, osmisliti strateška rješenja kroz duži niz godina, kako bi kompletni potez rijeke Vučice kroz Orahovicu dugoročno riješili u smislu osiguranja obaloutvrda i ostalih popratnih sadržaja – rekao je Kovačević.
U okviru uređenja vodotoka rijeke Vučice, Hrvatske vode bi preuzele na sebe dio projekta koji se odnosi na štetno djelovanje voda za Grad Orahovicu:
– Gradu bi pripali dijelovi u smislu hortikulturnog uređenja, urbane opreme, šetnica, otvaranje i rješavanje novih urbanih vizura. Takav projekt je dobra prigoda da se sve cjelovito sagleda kako bi se dobilo jedno kvalitetno rješenje – rekao je direktor Kovačević koji je zaključio kako će Orahovica nakon završetka navedenih radova biti ljepša nego šo je danas.

Gradonačelnica Orahovice Ana – Marija Petin rekla je kako je današnjim sastankom ispoštovan dogovor oko nastavka pregovora i početka radova na kompletnom vodotoku rijeke Vučice. Nakon izrade projektne dokumentacije, trebalo bi se pristupiti radovima:
– Dogovorili smo sve buduće korake oko uređenja korita Vučice, ali ono što je građanima najbitnije je nova vizura korita s novim sadržajima. Očekuje nas partnerski donos, izrada projektne dokumentacije i početak radova. To je dugotrajan proces koji će potrajati nekoliko godina – rekla je Petin.


Također, tema današnjeg sastanaka bilo je i orahovačko Jezero, koje vapi za novim i kvalitetnijim dotokom vode. U vrijeme globalnog zagrijavanje planeta i porasta temperature zraka, voda u svijetu postaje veliki problem. Može li Jezero biti adekvatno riješeno po pitanju dovoda vode, gradonačelnica Petin nakon sastanka je rekla:
– Svake godine dotok vode je sve slabiji i slabiji. Hrvatske vode ponudile su pomoć u pregledu samog terena te provjeravanju svih podataka vezanih uz hidrologiju na našem području. Napomenuli su kako će ponuditi jedno kvalitetno rješenje za dugi niz godina – rekla je gradonačelnica Petin koja je današnji sastanak ocijenila uspješnim, a u što će se vrlo brzo uvjeriti i sami građani Orahovice.