Naslovnica Gospodarstvo PP Orahovica – berba lješnjaka u punom jeku, očekuju rekordan prinos

PP Orahovica – berba lješnjaka u punom jeku, očekuju rekordan prinos

338

S ukupno 530 hektara zasađenih površina, Poljoprivredno poduzeće Orahovica najveći je proizvođač lješnjaka u Hrvatskoj, a ovogodišnja berba, koja je u punom jeku, odvija se na 250 hektara, dok su na preostalim površinama mladi nasadi. Do sada je pokupljeno oko 40% lješnjaka, a u Poduzeću ove godine očekuju ukupan prinos od oko 700 tona – rekao je Josip Tokić – voditelj Poslovne jedinice voćarstvo i vinogradarstvo.
Prema njegovim riječima ove se godine očekuje rekordan urod, jer su klimatski uvjeti za proizvodnju lješnjaka bili idealni, a i sve agrotehničke operacije su, unatoč korona krizi, izvršene na vrijeme. Osim vlastite proizvodnje, PP Orahovica ove će godine otkupiti i oko 200 tona lješnjaka od kooperanata, a u budućnosti će i te količine biti znatno veće, izjavio je Tokić.
Otkupna cijena lješnjaka još uvijek nije formirana, jer nju diktiraju dva vodeća svjetska proizvođača- Turska i Italija. Tokić je naglasio kako očekuju da će ona biti na razini prošlogodišnje koja je bila iznimno dobra, te rekao kako se standardna cijena kilograma lješnjaka u ljusci kreće oko 15 kuna .
Osim domaćeg tržišta, Poljoprivredno poduzeće Orahovica lješnjak izvozi i u Italiju, Austriju, Bosnu i Hercegovinu, a jedno od glavnih tržišta posljednjih nekoliko godina je Srbija. S obzirom da se lijeska pokazala kao iznimno dohodovna kultura u Poduzeću planiraju povećati proizvodne kapacitete, a plan je kroz naredne 3-4 godine doći do ukupno 1000 hektara proizvodnih površina, izjavio je voditelj Poslovne jedinice voćarstvo i vinogradarstvo Poljoprivrednog poduzeća Orahovica, Josip Tokić, te rekao kako bi ovogodišnja berba, ukoliko vremenske prilike dozvole, trebala biti završena do početka studenog.
Opširnije o ovoj temi poslušajte u Dnevniku Radio Orahovice sutra od 13:00 sati.