Naslovnica Naslovnica Orahovačka Srednja škola na prekretnici

Orahovačka Srednja škola na prekretnici

1544

Nakon završenog ljetnog, a nakon toga i jesenskog upisnog roka, pravo upisa za školsku godinu 2020./2021., u prvi razred orahovačke Srednje škole Stjepan Ivšić stekao je iznimno mali broj učenika, samo njih 41. U razgovoru za portal Radio Orahovice, ravnatelj Srednje škole Zorislav Milković, govorio je o razlozima slabog odaziva učenika te spomenuo kako se u orahovačkoj školi ozbiljno razmišlja o promjenama te o uvođenju novih smjerova:

– Mi smo u ovu školsku godinu upisali 41 učenika, što je iznimno malo. U smjer Opće gimnazije upisano je 19 učenika, 6 učenika je upisalo zanimanje automehatroničar, 5 kuhara, 9 CNC operatera i 2 učenika su se odlučila za smjer strojobravara. Na žalost ove godine nismo upisali niti jednog konobara, dok smo za smjer komercijalista u ljetnom roku imali upisano 5 učenika ali nam na kraju Ministarstvo nije dopustilo upis u taj program – rekao je ravnatelj Milković.

Milković je naglasio kako je orahovačka Srednja škola prije brojala mnogo više učenika te je naveo i glavne razloge opadanja broja upisanih u školu:

– Škola je prije 5 godina brojala 100 učenika više nego danas, dok smo prije 20 godina imali i 200 učenika više. Puno je manji broj učenika u osnovnim školama, a dio učenika je otišao i neznajući što naša škola sve pruža, a jedan od razloga za to je i nastava na daljinu izazvana pandemijom COVID-19 zbog čega na kraju nismo imali priliku napraviti pravu promidžbu naše škole.

Ravnatelj Milković na koncu je rekao kako je očito da svakako moraju promijeniti upisnu politiku:

– O tome ćemo razgovarati s osnivačem, s gradom Orahovicom i s našim lokalnim obrtnicima. Promjene ćemo sigurno napraviti, za sve takve zahvate treba određeno vrijeme, također smo vezani i s odlukama Ministarstva, jer bi se trebali kretati u područjima rada koje imamo, a eventualni iskorak zahtjeva dobro obrazloženje i anketiranost učenika osmih razreda. Naša škola ima programe koje do sada nismo upisivali, a za koje imamo dozvolu i mislim da ćemo u tome smjeru i krenuti, a to je nešto u smislu turističkog ugostiteljstva i agroturizma – rekao je ravnatelj orahovačke Srednje škole Zorislav Milković.