Naslovnica Virovitica PU Virovitičko – podravska – sažetak aktivnosti u prometu tijekom proteklog tjedna

PU Virovitičko – podravska – sažetak aktivnosti u prometu tijekom proteklog tjedna

47

Tijekom proteklog tjedna je evidentirano 12 prometnih nesreća, od kojih 4 s ozlijeđenima u kojima su po jedan vozač osobnog automobila i motocikla teško i lako ozlijeđeni. Dva počinitelja su upravljala vozilom pod utjecajem alkohola i jedan je odbio testiranje na drogu.
Ukupno je utvrđeno 412 prekršaja, od kojih 28 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola ili odbijanja alkotestiranja, 195 prekršaja upravljanja vozilom nepropisnom brzinom, 48 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 30 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela, 4 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, jedan prekršaja upravljanja vozilom za vrijeme zabrane i dr.
Najveća koncentracija alkohola u organizmu od 2.38 g/kg je utvrđena kod vozača bicikla starosti 41 godinu koji je zatečen kako upravlja vozilom u petak u 14,20 sati u Špišić Bukovici.
Najveća brzina kretanja vozila je utvrđena u četvrtak u 17.30 sat u Kapeli Dvoru gdje je, na dionici D5 u naselju na kojoj je ograničenje brzine kretanja vozila 70 km/h vozač osobnog automobila upravljao brzinom od 120 km/h.
Tijekom proteklog vikenda su policijski službenici vršili pojačani nadzor prometa, s posebnim naglaskom na utvrđivanje i sankcioniranje prekršaja koji su najčešći uzroci teškog stradavanja osoba u prometnim nesrećama. Od ukupno 180 prekršaja sankcioniranih u tri dana vikenda utvrđeno je i sankcionirano 17 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, 76 prekršaja upravljanja vozilom nepropisnom brzinom, 28 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i 4 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela.

U petak, 11. rujna 2020. godine od 10 do 18 sati je na području Policijske postaje Orahovica provedena akcija nadzora vozača pod utjecajem alkohola i nadzora brzine kretanja vozila. U provedbi akcije je izvršen nadzor 32 sudionika u prometu kod kojih je utvrđeno i sankcionirano 18 prekršaja, od kojih jedan prekršaj upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola i 12 prekršaja upravljanja vozilom nepropisnom brzinom.
Osim toga iz PU Virovitičko – podravske najavljuju da će se na inicijativu ROADPOLa – mreže prometnih policija država Europe od 16. do 22. rujna 2020. godine provoditi projekt ROADPOL Safety Days (ROADPOL – dani sigurnosti u prometu) pod geslom Stay alive and save lives, odnosno Ostani živi i spasi živote drugih. U sklopu Dana sigurnosti u prometu četvrtak, 17. rujna 2020. godine je odabran za Dan bez poginulih u prometu, čiji je cilj smanjenje stradavanja sudionika prometnih nesreća, posebno smrtnog stradavanja.
Projekt će na području Policijske uprave virovitičko – podravske biti proveden pojačanim 24-satnim nadzorom prekršaja 4 ubojice u prometu (alkohol, brzina, pojas, mobitel) dana 17. rujna 2020. godine na cijelom području županije, dok će se istoga dana s početkom u 17,00 sati na Trgu kralja Tomislava u Virovitici, na mostu ispred Dvorca Virovitica održati prezentaciju automobila i motocikala oldtimera sa defileom ulicama Virovitice uz pratnju policijskih vozila.
Ova preventivna aktivnost će se održati u organizaciji prometne policije policijske uprave, Autokluba Virovitica i Oldtimer kluba Virovitica u cilju popularizacije doživljavanja dugovječnosti svih sudionika u prometu, i osoba i vozila, bez neželjenih posljedica, odnosno smanjenje stradavanja u prometnim nesrećama, kako bi se i ove godine pridružili inicijativi smanjenja smrtnog stradavanja na našim cestama i da barem dan 17. rujna 2020. godine bude dan bez poginulih osoba na cestama u Hrvatskoj.