Naslovnica Događanja Orahovački zadrugari uspješni na Smotri učeničkih zadruga u Zadru

Orahovački zadrugari uspješni na Smotri učeničkih zadruga u Zadru

1019
Denis i Benjamin

Proteklog tjedna u Zadru je, pod motom “Čuda stvara mašta malih zadrugara”, održana 29. smotra učeničkih zadruga Republike Hrvatske u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva i Hrvatske zajednice tehničke kulture.Na toj smotri , među sedamdeset učeničkih zadruga, sudjelovali i učenici orahovačke srednje škole, članovi Učeničke zadruge “Vučica”. Srednjoškolsku učeničku zadrugu iz Orahovce predstavljali su učenici trećeg razreda smjera voćar-vinogradar-vinar: Denis Šramek i Benjamin Cuković s voditeljem zadruge, Mirkom Kufnerom.

Učeničkoj zadruzi Srednje škole “Stjepan Ivšić” bio je to prvi nastup na državnoj smotri od osnutka 2015.godine. Orahovački zadrugari su u Zadru predstavili devet vrsta domaćih likera i tri vrste rakije (likeri od kupine, višnje, aronije, oraha, limuna, naranče, šipka, dunje i školski brend, liker “Vučica” od lijekovitih trava i meda od maslačka, te rakije: travarica, dudovača i lozovača). Uz likere i rakije mladi orahovački srednjoškolski zadrugari prestavili su i tri vrste školskih vina (frankovka, graševina i zeleni silvanac) , proizvedenih u protekloj školskoj godini. Na državnoj smotri trebao je biti prezentiran i istraživački rad bivšeg učenika/zadrugara, Dominika Štajdohara, koji je bio pozvan kao autor jednog od deset najboljih radova u RH, ali je Dominik Štajdohar morao otkazati svoju prezentaciju zbog fakultetskih obveza.

Orahovačkioj zadruzi “Vučica” dodijeljena je i nagrada za “najproizvod” Smotre učeničkih zadruga,za vino „zeleni silvanac“ .

Smotra učeničkih zadruga , trideseta po redu, bit će održana u Vinkovcima, u jesen 2018. godine. (fotografije: facebook Mirko Kufner)