Naslovnica Crnac U 102-oj godinu umrla baka Gizela Bognar

U 102-oj godinu umrla baka Gizela Bognar

2289

U 102-oj godini života umrla je najstarija stanovnica Općine Crnac, baka Gizela Bognar. Svoj stogodišnji životni vijek završila je ispunjena vjerom da odlazi na mjesto za koje se molitvom pripremala čitavog života. Bake Gizele sjećaju se njezini sumještani, Crnčani, koje je i ovogodišnjeg ljeta radosno pozdravljala sjedeći na klupici pred kćerinom kućom, s kojom je provela posljednje godine života. Bake Gizele sjećaju se i Orahovčani jer je dio svoga životnog vijeka provela i u Orahovici kao domaćica umirovljenog župnika župe Crnac, Bože Vukoje.

Rođena 28. siječnja 1916. godine, baka Gizela svoj je životni put gradila od rodnog mjesta Dragutinovca kod Požege, potom Bokšić Luga, sve do Crnca gdje se 1935. godine udala za Kalmana Bognara. Navikla na težak rad od malih nogu sa suprugom je radila na vršalici,a njivi, potom obiteljskom mlinu i pilani. ..I odgojili su četvero djece.

Kada je 1991. godine ostala udovica, baka Gizela Bognar odlučila je pomoći tadašnjem župniku u Crncu, prečasnom Boži Vukoji, kao župna domaćica, i s njim je ostala sve do 2009. godine: najprije u Crncu, pa potom u Orahovici, koju je, kao i Orahovčane uvijek nosila u lijepom sjećanju. I zbog toga su joj članovi njezine obitelji prije godinu i pol dana odlučili upravo u Orahovici pripremiti proslavu njezina stotog rođendana.

Bila je tada baka Gizela vesela, okružena članovima obitelji, prijateljima, dragim ljudima koji su joj izmamili suzu radosnicu i s kojima se razdragana uhvatila u kolo.

Zadnjih godinu i pol dana u miru obiteljskog doma prebirala je po sjećanjima, onima “crnačkim” i “orahovačkim”, onima iz mladih i starijih godina. I uvijek bi pitanje o nekoj osobi znala začiniti pričom i zgodom o njoj. “Što mi rade moji Mozeri?”,bilo je neizbježno pitanje koje je posredno poručivalo: poslušaj moju priču u Orahovčanima, sjećam se svojih orahovačkih dana i dragih prijatelja…

Više u ljetnim danima baka Gizela neće sjediti na klupici…

Počivat će nedaleko kuće, na mjesnom groblju u Crncu, na kojem će biti sahranjena danas u 17,00 sati.