Naslovnica Virovitica Sjednica Županijske skupštine VPŽ: Usvojen rebalans, proračun 668,6 milijuna kuna, veći je...

Sjednica Županijske skupštine VPŽ: Usvojen rebalans, proračun 668,6 milijuna kuna, veći je za 36 milijuna kuna

148

Vijećnici županijske Skupštine usvojili su u ponedjeljak na sjednici Županijske skupštine, rebalans Županijskog proračuna. Usvojenim izmjenama i dopunama Proračuna za 2020. godinu, s projekcijama za 2021. i 2022. godinu dolazi do povećanja za 36 milijuna kuna, čime on iznosi 668,6 milijuna kuna.

Proračun i dalje ostaje razvojni, s naglaskom na nastavak kapitalnih projekata, ali i ulaganja u povećanje standarda života, naglašeno je danas na sjednici. Rebalansu su potporu dali i oporbeni vijećnici (SDP je bio suzdržan), sa zaključkom kako „nije vrijeme za politizaciju proračuna“, već za zajedničke napore svih u Skupštini, kako bi se umanjile štete zbog pandemije koronavirusa i pronašla najbolja rješenja za poljoprivredu, gospodarstvo, infrastrukturu, zdravstvo, obrazovanje i druge segmente koji osjećaju posljedice krize, ali i kako bi se svi što bolje prilagodili periodu koji tek dolazi.

Na sjednici kojom je predsjedavao Miran Janečić, uz nazočnost župana Igora Androvića i njegovih zamjenika Marija Klementa i Darka Žužaka, vijećnici Županijske skupštine usvojili su danas jednoglasno odluku o kreditnom zaduženju Virovitičko-podravske županije kod Zagrebačke banke i to u iznosu od 38 milijuna kuna. Kreditnim sredstvima servisirat će se kapitalni projekti koji su u fazi realizacije i stvoriti podloga za nove, objasnila je Ankica Garaj, pročelnica Službe za javne financije Virovitičko-podravske županije.

– U ovoj godini iskoristio bi se 31, 7 milijun kuna. Sredstva bi se povlačila sukcesivno, sukladno potrebi i projektima za koje se zadužujemo. Zaduženje je bilo planirano prilikom proračuna za 2020. i projekcijama za 2021. i 2022. godinu, no odluku nismo donosili početkom godine, jer smo mislili da ćemo, kao i svih ranijih godina, potrebe uspjeti prebroditi minusima po poslovnom računu tj. kratkoročnim zaduženjem. No, situacija se od ožujka znatno promijenila. Zbog utjecaja pandemije koronavirusa, kako na gospodarstvo, tako i na proračun Županije, prihodi su nam smanjeni, ne znamo što nas čeka na jesen. Smatramo da je dugoročni kredit pametno rješenje, kojim ćemo završiti postojeće projekte, značajne za Županiju, ali i stvoriti sredstva, tj. podlogu za neke nove projekte koji su već u samom proračunu – naglasila je Ankica Garaj.

Projekti koji će se sufinancirati kreditnim sredstvima su: projekt navodnjavanja Novi Gradac-Detkovac, čija je ukupna vrijednost oko 43 milijuna kuna, a od kreditnih sredstava koristit će se oko 13 milijuna kuna. Završetak izgradnje i opremanja Tehnološko-inovacijskog centra stoji oko 18 milijuna kuna, a Županiji treba oko 3 milijuna kuna iz kreditnih sredstava. Vezano uz početak izgradnje II. faze sustava navodnjavanja Kapinci-Vaška, za koji je nabava u tijeku i koji je vrijedan 37 milijuna kuna, Županija planira koristiti 12 milijuna kuna iz kredita. Za potrebe rekonstrukcije povijesne građevine Dvorca Janković u Cabuni, koji će postati Centar za kulturu zdravlja Cabuna, treba izdvojiti oko 56 milijuna kuna, od čega planiraju iskoristiti 4 milijuna kuna također iz kreditnih sredstava. Planirana je i energetska obnova Opće bolnice Virovitica, vrijedna oko 20 milijuna kuna, od čega bi dio od 6 milijuna kuna bio korišten kroz nova kreditna sredstva.

Ankica Garaj istaknula je kako je, unatoč tome što nije bila potrebna javna nabava za postupak uzimanja kredita, Virovitičko-podravska županija ipak poslala poziv za dostavu ponuda na adresu pet banaka. Najpovoljnija ponuda bila je ona Zagrebačke banke, ističe, s kojom svakodnevno posluju i koja Virovitičko-podravsku županiju prati u redovnom poslovanju i kroz subvencije kamata za poljoprivrednike i gospodarstvenike te je bila logičan izbor.

– Kredit ćemo podići na dvije godine, uz odgodu (poček) otplate na pet godina. Uz 0,15 posto naknade za obradu kredita, što je oko 57 tisuća kuna i kamatom od 1,41 posto, ukupna kamata iznosi 2,9 milijuna kuna. Ovo je sada najbolji, a možda i jedini način da prebrodimo krizu i završimo sve projekte, koje prvo trebamo završiti kako bi nam se doznačila već odobrena europska sredstva – rekla je pročelnica Garaj. (www.icv.hr, www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)