Naslovnica Koronavirus Virus se širi, oboljela osoba je zaposlenik škole

Virus se širi, oboljela osoba je zaposlenik škole

2031

Na današnjoj tiskovnoj konferenciji Županijskog stožera civilne zaštite, načelnik Marijan Klement izvijestio je javnost kako je na području naše županije ustanovljen još jedan slučaj zaraze virusom COVID-19.  Miroslav Venus, županijski epidemiolog i član Stožera, rekao je danas novinarima kako je jučer obrađen određeni broj kontakata zaražene ženske osobe i svi su nalazi njezinih kontakata, na sreću negativni,  uključujući i članove obitelji (5) ali i najbliži kontakti  s posla (8) :

– Nova pozitivna osoba je muškog spola i on ima blaže simptome bolesti, povišena temperatura i simptomi respiratornog trakta, nije hospitalizirana i nalazi se u kućnoj izolaciji te se liječi ambulantno.  Na žalost u samoizolaciju smo stavili veći broj osoba, konkretno 38, 3 člana obitelji  i 34 suradnika  s posla.  Odlučili smo testirati  sve članove obitelji i  najbliže kontakte s posla , njih devet. Testiranja neće biti izvršena odmah danas jer bi to bilo prerano, oni će biti obrađeni u ponedjeljak – rekao je dr. Venus.

Epidemiološkim istraživanjem, članovi Županijskog stožera, došli su do spoznaje,  da  dva posljednja slučaja zaraze na našem području,  na određen način  svoje izvorište vuku s jedne maturalne zabave:

– Mi smo kao Stožer vrlo restriktivni u spominjanju  bilo kakvih pojedinosti o lokacijama zaraze i imenima zaraženih, ali ljudi moraju shvatiti da je virus tu, da ima puno asimptomatskih slučajeva  i da nikada nismo sigurni gdje se možemo zaraziti. Pozivam ljude da se pridržavaju svih propisanih mjera. Dakle, na jednom mjestu je održana maturalna večer koja je imala dva kraka zaraze, jedan je od jučer, a jedan je ovaj najsvježiji. Taj prvi slučaj je otišao u  jednu tvrtku  i zahvaljujući tome što smo brzo  locirali i testirali kontakte, nismo morali zatvoriti tvrtku. Jedan dio osoba naravno ostaje u samoizolaciji kroz 14 dana. Drugi krak ide u jednu školu. Sreća je da nema nastave, pa svi zaposlenici te škole također idu u samoizolaciju – rekao je epidemiolog Venus koji je još jednom zamolio na odgovorno ponašanje te obvezno nošenje zaštitnih maski.