Naslovnica Naslovnica “Sport i srce” u Orahovici

“Sport i srce” u Orahovici

176

U Orahovici je u organizaciji Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Sveučilišta J.J. Strossmayera Osijek, održan 2. Poslijediplomski tečaj stalnog medicinskog  usavršavanja I. kategorije „Sport i srce“.  Osim Fakulteta u organizaciji tečaja sudjelovali su još i  Hrvatsko kardiološko društvo i Hrvatski Olimpijski odbor.  

– Kardiovaskularne  bolesti su najveći javnozdravstveni problem u razvijenim zemljama pa tako i u Republici Hrvatskoj. U Hrvatskoj je tijekom prošle godine od kardiovaskularnih bolesti preminulo 23.000 ljudi ili 43,6% od ukupno umrlih.  Sport može biti dobra zaštita u primarnoj prevenciji kardiovaskularnih  bolesti, a kod bolesnika koji su preboljeli  akutni koronarni sindrom, tjelesna aktivnost je neizostavni dio programa kardiovaskularne rehabilitacije. Ipak, s druge strane,u suvremenom sportu prati se trend velikog opterećenja sportaša, poglavito mladih, koji vrlo često nadilazi funkcionalne pričuve organizma, u cilju ostvarivanja što boljih natjecateljskih rezultata, što često dovodi do ugroze zdravlja i života sportaša – rekao je voditelj tečaja, dekan Fakulteta Aleksandar Včev.

Poslijediplomski tečaj imao je multidisciplinarni pristup kardiologiji tjelesne, sportske i radne aktivnosti, na kojem su sudionici izložili svekolike pozitivne ali i negativne učinke sporta na kardiovaskularno zdravlje i druge dijelove ljudskog organizma.

– Vrlo brzo Orahovica će dobiti sadržaj koji će joj promijeniti budućnost. Svi poslovi oko izgradnje našeg rehabilitacijskog centra u Orahovici idu svojim tijekom. Sve ono što nam treba u Orahovici imamo ali i više od toga. Gradonačelnica Ana – Marija Petin i njezini suradnici pružaju nam svu potrebnu logističku pomoć, tako da smo više nego zadovolji. Radovi na preuređenju kurije u centar su počeli i sretan sam zbog toga. Vjerujem u završetak radova i prije naznačenih datuma – rekao je dekan Včev.

Gradonačelnica Orahovice Ana – Marija Petin izjavila je danas za Radio Orahovicu kako će Orahovica vrlo brzo postati  i središte kardiovaskularne rehabilitacije u ovom dijelu Hrvatsle:

– Kako samo i najavljivali radovi na rekonstrukciji kurije u novi moderni kardiovaskularni centar su započeli i to me jako veseli. Kad sve ovio zaživi Orahovica više neće biti ista. Posao će ovdje pronaći brojni kardiovaskularni stručnjaci, medicinski  radnici ali i mnogi drugi. U ove tri godine suradnja Fakulteta i Grada Orahovice je na iznimnoj razini, . Po svim pitanjima smo otvoreni za razgovor i suradnju.  Zahvaljujem  i danas dekanu Včevu i njegovim suradnicima što su baš Orahovicu odabrali za daljini razvoj Fakulteta i medicine u cjelini – rekla je Petin.