Naslovnica Crnac Sjednica Općinskog vijeća Crnac: nakon burnog početka – jednoglasne odluke

Sjednica Općinskog vijeća Crnac: nakon burnog početka – jednoglasne odluke

504

Na drugoj sjednici u aktualnom sazivu sastali su se sinoć vijećnici OV Crnac. Budući da je u Općini Cnac izvršna vlast iz jedne koalicije, a u Vijeću većinu ima druga koalicija, u tom je tonu započela i sjednica, pa je u nekoliko navrata i pročelnik JUO Općine Crnac, Danijel Jozić, upozoravao predsjednika Vijeća, Filipa Vidovića, da su odluke koje želi donijeti ( a zahvaljujući apsolutnoj većini u Vijeću to i može) u suprotnosti sa zakonom. Iz redova oporbenih, HDZ-ovih vijećnika, predsjedniku Vidoviću prigovoreno je da “zloupotrebljava svoj položaj”, a apel upućen Vidoviću “nemojmo od Općine praviti cirkus” u konačnici je urodio plodom, pa je postignuto suglasje i gotovo sve odluke su donesene jednoglasno.

Jedna od rasprava odnosila se na polugodišnje izvješće o izvršenju Proračuna Općine Crnac u razdoblju od 1. siječnja do 30. lipnja. Iako je rasprava od strane vijećnika HSS-a krenula u smjeru neprihvaćanja izvješća, načelnik Damjan podsjetio je kako je proračun donesen još od strane bivšeg saziva Vijeća, a brojčani pokazatelji govore u prilog dobrog polugodišnjeg izvršenja proračuna. To izvršenje od 47,99 posto u odnosu na godišnji plan u stavci prihoda i 46,07 % u stavci rashoda pohvaljeno je iz redova oporbenih, HDZ-ovih vijećnika. Predsjednik Vijeća, Vidović, prigovorio je da svi troškovi nisu dostupi javnosti pa i da vijećnici s njima nisu detaljno upoznati, a pročelnik Jozić ga je demantirao, ali i naglasio kako vijećnici imaju mogućnost dobiti na uvid sve općinske dokumente i račune, ali iste ne mogu iznositi izvan JUO.

Brojčani pokazatelji izvršenja polugodišnjeg općinskog proračuna govore da je u prvih šest mjeseci tekuće godine ostvarenje prihoda iznosilo 2 milijuna 158.304,26 kuna(47,99 posto u odnosu na godišnji plan), dok su rashodi ostvareni s 2 milijuna 79.049 kuna( 46,07 posto u odnosu na godišnji plan).

Općina je u prvih šest ovogodišnjih mjeseci ostvarila višak prihoda nad rashodima u iznosu od 86.254,72 kune, a pribrajajući višak iz prethodnih godina u iznosu od 964.283,68 kuna, višak prihoda nad rashodima raspoloživ za drugo ovogodišnje polugodište iznosio je 1 milijun 50.538,40 kuna.

U izvješću o polugodišnjem izvršenju proračuna Općine Crnac navedeno je također da su sa zadnjim danom mjeseca lipnja općinske obveze iznosile 450.148 kuna, do tada dospjele 1.869 kuna, a potraživanja su tada iznosila 4 milijuna 830.876 kuna. Taj značajan iznos potraživanja, po riječima šefice računovodstva u Općini Crnac, Vesne Petričević, najvećim dijelom se odnosio na potraživanja s naslova prodaje i zakupa poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH, budući da poljoprivrednici svoje obveze obično podmiruju nakon prodaje ozimih usjeva.

Nakon rasprave vijećnici su izvješće o polugodišnjem izvršenju općinskog proračuna, s pripadajućim programima, prihvatili jednoglasno.