Naslovnica Naslovnica Održan sastanak Vijeća za prevenciju, Orahovica je siguran grad

Održan sastanak Vijeća za prevenciju, Orahovica je siguran grad

422

Gradonačelnica Orahovice Ana – Marija Petin, predsjedavala je današnjoj drugoj sjednici Vijeća za prevenciju Grada Orahovice, na kojoj je nazočilo 11 članova Vijeća. Po naznačenom Dnevnom redu raspravljalo se po tri točke, a najviše pažnje poklonjeno je analizi stanja sigurnosti na području Grada Orahovice. Načelnik orahovačke Policijske postaje Krunoslav Bot ocijenio je stanje sigurnosti na području Orahovice zadovoljavajućim. Rekao je Bot kako je u proteklih pet mjeseci na području Orahovice zabilježeno 25 kaznenih dijela po službenoj dužnosti, dok je u istom periodu prošle godine bilo zabilježeno čak 51 kazneno djelo. Razotkrivenost počinjenih kaznenih dijela izuzetno je velika, rekao je načelnik Bot. U prometnim nesrećama samo su dvije osobe teže ozlijeđene, dodao je Bot koji je naglasio kako je u najvećem broju prometnih nesreća pričinjena samo manja materijalna šteta. Gledajući usporedbu s proteklom godinom, broj prometnih nesreća je puno manji, a razlog tome jest i smanjena migracija ljudi, a uslijed pandemije koronavirusa. U kategoriji prekršaja narušavanja javnog reda mira, zabilježeno je šesnaest prekršaja, a najviše prekršaja odnosilo se na nasilničko ponašanje. U raspravi koja je uslijedila gradonačelnicu Petin zanimalo je do kuda je došla istraga po pitanju rješavanja požara u prigradskom naselju Duzluk, na što je načelnik Bot odgovorio kako policija i dalje intenzivno radi na slučaju i utvrđivanju počinitelja.
Sastanku Vijeća za prevenciju nazočio je i načelnik Stožera civilne zaštite Grada Orahovice Milan Babac koji je članove Vijeća upoznao s radom Stožera. Rekao je Babac kako je u protekla tri mjeseca Gradski stožer održao osam sjednica, ukupno deset u ovom sazivu te kako je osnovna uloga i zadaća Stožera bilo provođenje mjera Nacionalnog stožera i da se nadziru preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. S obzirom na postignute rezultate, načelnik Babac je zaključio kako je posao odrađen jako dobro, ali je i dodao kako se i dalje moraju provoditi mjere Nacionalnog stožera, jer kraj pandemije u Hrvatskoj još nije proglašen.
Na koncu današnje sjednice gradonačelnicu Petin također je zanimalo kakvo je stanje s ekskurzijama na koje trebaju ići orahovački osnovnoškolci i srednjoškolci, posebice srednjoškolci koji na ekskurziju planiraju van granica države. Ravnatelji Škraba i Milković rekli su kako se sve Odluke donose u dogovoru s roditeljima, te kako će, ako ponovo dođe do pogoršanja epidemiološke situacije u Hrvatskoj, sve ekskurzije biti otkazane.