Naslovnica Virovitica Župan Igor Andrović osvrnuo se na tri godine svoga mandata i projekte:...

Župan Igor Andrović osvrnuo se na tri godine svoga mandata i projekte: Obnovljene škole i bolnica, grade se vrtići, a brza cesta do Zagreba ključ je gospodarskog razvoja

110

Pedantno i precizno Igor Andrović, virovitičko-podravski župan, prisjetit će se prve tri godine mandata na čelu Virovitičko-podravske županije. I danas, 1.096 dana nakon što je postao župan, s istom iskrom u očima priča o projektima koji su završeni 2017., ali i onima koji stižu, posebno u vrijeme korona virusa, s kojim su se u Virovitičko-podravskoj županiji borili i bore se, strpljivo i na distanci, jer „zdravlje stanovnika je na prvom mjestu“. Podcrtavali su to cijelo ovo vrijeme, imajući među najmanjim brojem oboljelih u RH, a podcrtavajući i nadalje u županiji svoje stanovnike, na oprez, na području koje živi na dodiru Drave i Papuka, spoju Slavonije i Podravine.

Ali, ma kako „udar korone“ nosio nedaće, u Virovitičko-podravskoj županiji nikad nisu izvjesili bijelu zastavu. Ovdje riječ „predaja“ ne postoji.

– Nema nama stajanja. Ovo je kao utrka na 3.000 metara s preponama, ako na jednoj preponi stanete, utrka je za vas gotova, suparnici će prvi do ciljne vrpce. Tako u ovo vrijeme korona virusa, ne stajemo ni s jednim projektom, za nas ne postoje prepreke, sve ide dalje, jer to je jedini ispravni put. Uostalom, pa zato smo ovdje. Ako su nam građani dali povjerenje, pa nismo tu da bi rekli „ne možemo“, „nije se moglo“. Jer, gdje ima volje, naći će se i način – odgovara podcrtavajući u svom rokovniku ono što ga „sutra čeka“.

A „sutra“ je „tu otvorenje“ Dvorca Janković u Suhopolju, sustava navodnjavanja Đolta, pri kraju je i Novi Gradac – Detkovac… Šest novih vrtića koji se grade sredstvima Ministarstva poljoprivrede su pred otvaranjem (jedan je već otvoren u Gornjem Bazju), obnovljena škola u Josipovu dočekat će u ponedjeljak učenike u novom izdanju, neprepoznatljivom u odnosu kakva je nekad bila… Tu je i energetske obnove Opće bolnice Virovitica, ambulanti Doma zdravlja Virovitičko-podravske županije, škola u Pitomači, Suhopolju, Gornjem Bazju, sportske dvorane Tehničke škole…. Na Tehnološko inovacijskom centru i Centar za istraživanje u mljekarstvu su uglavnom završeni „zidani radovi“… No to je djelić onoga što slijedi, jer velik dio toga se radi, ali velik dio toga je već „poodavno u pogonu“.

– Nekada mi se čini, kao da se zaboravilo, da do prije nekoliko godina tu nije bio niti studentski restoran, niti studentski dom, niti nekoliko studijskih programa na našoj Visokoj školi. Danas i u Virovitici i u Orahovici naši studenti mogu stvarati svoju budućnosti, uz uvjete kakve imaju oni koji kroz studentski život kroče u Zagrebu, Osijeku, Rijeci… Od jeseni kreće i Studij drvne tehnologije u Virovitici, jer to su tražili naši poduzetnici. Virovitica i Orahovica su danas studentski gradovi. To je nešto o čemu su neke prijašnje generacije mogle samo sanjati. I sve to, ostvarili smo uz sinergiju svih nas, Županije, općina i gradova ovdje u Virovitičko-podravskoj županiji, podršci naših saborskih zastupnika, ali i ogromnoj podršci i Vlade Republike Hrvatske, posebno u zadnjih nekoliko godina, od kada je na čelu premijer Andrej Plenković.

A podrška Vlade RH i resornih ministarstva je bila ključna za velike infrastrukturne projekte. Naravno, u Virovitičko-podravskoj županiji su „iscrtali pravac“, pripremili dokumentaciju i kada je vizija kristalno jasna, nitko vam neće i ne može reći „ne“.

– Unazad tih nekoliko godina, u našu županiju se slilo oko 2 milijarde kuna vrijednih projekata. Ova Vlada je pokazala koliko joj je stalo do Slavonije. Sjetimo se. Prije nešto više od godinu dana, sredstvima Ministarstva poljoprivrede, uz punu podršku Vlade RH, ali i sinergijom Virovitičko-podravske županije i grada Virovitice, izgradili smo multifunkcionalnu halu za naš sajam Viroexpo. Bio je to prvi projekt ostvaren kroz Razvojni sporazum za Slavoniju, Baranju i Srijem. Ali, kad nema sajma, tamo su sportski tereni. Do korona virusa, tereni su bili „rasprodani“ bit će i ubuduće. Ni sami nismo bili svjesni koliko imamo sportaša, ali i onih koji se sportom bave rekreativno. Pazite, Viroexpo je niknuo prije 14 mjeseci, a nama se čini kao da je bilo prije nekoliko godina. Iza nas su stotine projekata, ali čim jednog završimo, drugog započinjemo. Kada smo završili s izgradnjom Panonskog drvnog centra kompetencija, kretali smo u izgradnju bolničkog kompleksa za dnevne bolnice, uz njeno opremanje u vrijednosti od 50 milijuna kuna. Naši ljudi ne moraju više zbog mnogih pregleda ići u Zagreb ili Osijek jer u Virovitici, ali i našim ambulantama domova zdravlja, imaju svu moguću brigu i skrb kao u velikim gradovima, jer nabavili smo i CT uređaj i magnetsku rezonancu. Nismo se nikad orijentirali samo na jedan put, uvijek nas je zanimala „paleta proizvod“ za boljitak naših građana. Krenuli smo i sa sustavima navodnjavanja Đolta i Novi Gradac – Detkovac, ali i asfaltiranjem ceste do Jankovca, koji je zahvaljujući tom projektu, prošle godine, Park prirode Papuk je zabilježio „erupciju“ novih posjetitelja. Dogradili smo novim sadržajima Hotel Kuriju Janković, koja je prošle godine imala 4.400 noćenja… Osim toga, energetski smo, među prvima u Hrvatskoj, obnovili većinu naših škola i ustanove vezane za zdravstvo. A kada smo s tim bili gotovi, europskim i županijskim smo sredstvima izgradili tri poduzetnička inkubatora, u Pitomači, Slatini i Orahovici, u kojima smo našim poduzetnicima, besplatno dali „mjesto pod suncem“, jer nama je svako radno mjesto bitno.

Ali i danas su „dizalice“ svuda oko nas.

– Krenula je obnova željezničke pruge od Virovitice do Pitomače. Uskoro kreću na aglomeracijama u Pitomači i Slatini… Gradit će se i „Kuća čaja“ u Špišić Bukovici, kao i Centar za kulturu +zdravlja u Cabuni. Orahovica će s novim sadržajima na Orahovačkom jezeru, postati turistička oaza Slavonije. Čekamo završno opremanje Dravske priče u Noskovcima. Ona će sa sadržajem, modernistički biti slična Aquaparku u Karlovcu, ali s naglaskom na rijeku Dravu, koja se nalazi pod zaštitom UNESCO-a.

U svim segmentima života se stvaraju i rade bolji uvjete za živo u Virovitičko-podravskoj županiji.

– Iza velikog broja ovih projekata stoje vrijedni djelatnici županijske uprave, ali ponajprije naše razvojne agencije VIDRA-e. Tu je i istraživanje geotermalnih izvora, Centar za pametnu poljoprivredu i ICT djelatnosti… Stvaramo priču za sušaru poljoprivrednih proizvoda, koja će našim poljoprivrednicama, njihovim proizvodima, ponuditi dodatnu vrijednost. I jučer, i danas i sutra, imamo samo jedan cilj – bolji život za svakog stanovnika Virovitičko-podravske županije. Zadovoljni osmijeh naših stanovnika i naše djece za nas nema cijenu.

U toj priči, jedan projekt je No.1. Projekt je to o kojem se „ozbiljno pričalo“ još 1993. godine. Nije tajna da Virovitičko-podravska županija želi bolju prometnu povezanost s ostatkom Hrvatske. Ta bolja prometna povezanost s ostatkom Hrvatske, a naglaskom na Zagrebu je ključ daljnjeg razvoja ovog dijela Hrvatske i Virovitičko-podravske županije.

– Uskoro kreće javna nabava za prvu dionicu brze ceste od Virovitice do Špišić Bukovice. Brza cesta do Zagreba, ključ je gospodarskog razvoja i Virovitičko-podravske županije i ovog dijela Hrvatske, a zahvaljujući ovoj Vladi, podršci saborskih zastupnika nikad nismo bili bliže da je dobijemo i to će biti projekt koji će dati „finu glazuru“ na budućoj gospodarskoj slici naše županije. (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)