Naslovnica Hrvatska Međunarodni dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj

Međunarodni dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj

284

Ujedinjeni narodi proglasili su 22. svibnja Međunarodnim danom biološke raznolikosti kako bi ukazali na veliku ulogu koju biološka raznolikost ima u održivom razvoju. Hrvatski sabor je, donošenjem Zakona o zaštiti prirode, odredio da se 22. svibnja na Međunarodni dan biološke raznolikosti obilježava i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj.

Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana biološke raznolikosti je “Naša su rješenja u prirodi”. Usprkos našem tehnološkom napretku, ističe se, ljudi potpuno ovise o zdravim i živopisnim ekosustavima za naše zdravlje, vodi, hrani, lijekovima, odjeći, gorivima, skloništu i energiji.

Tema “Naša su rješenja u prirodi” naglašava važnost zajedničkog rada na svim razinama za izgradnju budućnosti i života u skladu s prirodom. Gubitak biološke raznolikosti izravan je rezultat naših kratkovidnih ljudskih aktivnosti, uključujući nekontrolirano upotrebljavanje eksplozivnih sredstava, razvoj infrastrukture, neodrživa poljoprivreda i krčenje šuma koje dovode do degradacije ekosustava i stvara uvjete za nastajanje globalnih problema, a jedan od njih je i pandemija COVID-19.