Naslovnica Naslovnica Miro, Karlo, Vlado, Josip i Zdravko živjet će vječno

Miro, Karlo, Vlado, Josip i Zdravko živjet će vječno

360

Danas je u Velikom Rastovcu održan središnji komemorativni skup, a povodom dvadesetosme obljetnice pogibije petorice hrvatskih branitelja. Prije 28.godina na današnji dan,  u Modriči su u izravnoj borbi s neprijateljem, svoje živote izgubili pripadnici 2. bojne 132. brigade HV Miroslav Međimurec, Zdravko Kevčić, Vlado Golik, Josip Klobučar i Karlo Stojaković. U središtu Velikog Rastovca polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća počast su im odale njihove obitelji, suborci, predstavnici javnog i političkog i crkvenog života bivše općine Orahovica.

U ime organizatora komemoracije, Udruge hrvatskih branitelja općine Crnac, nazočne goste pozdravio je Božo Kusić, koji je rekao kako svi naraštaji koji dolaze, moraju čuvati njihovu istinu i sveti Domovinski rat.

Načelnik općine Crnac Mato Damjan rekao je kako je na svima nama  daljnja obaveza evociranja uspomene na heroje i borce, te da se i nadalje mladi moraju  podučavati  istini o Domovinskom ratu, koji je bio obramben i pravedan.

Danas je u  Velikom Rastovcu riječi utjehe obiteljima poginulih heroja, još jednom uputio, ratni dozapovjednik druge bojne 132. brigade HV, pukovnik Goran Sokol. Sokol je rekao kako je ovo najmanje što se može učiniti za hrabre hrvatske vitezove. Dodao je Sokol kako je Hrvatska vojska  obranila Orahovicu i ovaj dio Hrvatske,  međutim zadaće i  obveze  su Hrvatsku vojsku vodile i na druge  dijelove zemlje,  gdje su se događale ružne i nepredvidljive stvari.  Bojna je izgubila 17 neustrašivih ljudi, ukupno s područja Orahovice njih  24, što nije malo, dodao je Sokol koji je zaključio kako se vojnici i dalje moraju boriti za ono što su stvorili  te kako moraju  omogućiti  djeci da spoznaju istinu o Domovinskom ratu:

– Djeca moraju spoznati sve ono što je vrijedno i za što je vrijedilo ginuti. Hvala vitezovima i njihovim obiteljima koje su podnijele  najveću žrtvu. Budimo odgovorni i tolerantni. Nije mjesto za dijeljenje i svađe, pređimo preko onih stvari koje nas dijele. Moramo pružiti ruku jedni drugima, jer samo tako možemo zadržati ovo za što smo se borili i stvorili – rekao je pukovnik Goran Sokol.

Zamjenik župana Virovitičko-podravskog Igor Androvića, Darko Žužak  rekao je danas kako je područje bivše općine Orahovica dalo najveći postotak branitelja po broju stanovnika. Hrvatski branitelji su se borili za slobodnu Hrvatsku ali i za Hrvatsku u kojoj će moći živjeti i raditi,  rekao je Žužak, dodavši kako je na području županije od završetka Domovinskog rata preminulo 2000 hrvatskih branitelja.

Komemorativnim skupu danas je nazočio i izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda,  njegov savjetnik Marko Ratković. Rekao je Ratković kako čovjek umire dva puta:

– Prvi  puta kada stvarno ode s ovoga svijeta , a drugi puta umire kada ga se zaista više nitko ne sjeća. Mi smo se okupili danas ovdje da ne bi zaboravili ovu žrtvu, koju su naši dragi hrvatski branitelji dali. Naša je uloga da se borimo za zajedništvo koje smo imali i 91. godine. U Ministarstvu hrvatskih branitelja,   u tumačenju istine u Domovinskom ratu, uvijek ćete imati svog suputnika – poručio je izaslanik ministra Medveda ,  Marko Ratković.

Osim govornika danas su u Velikom Rastovcu nazočili i brojni gosti, gradonačelnica Orahovice Ana – Marija Petin, predstavnici susjednih općina te predsjednici brojnih braniteljskih Udruga s područja Orahovice i susjednih općina.

Svetu misu za sve poginule hrvatske branitelje danas je u kapelici u Velikom Rastovcu služio župnik župe Crnac velečasni Augustin Tašić. Današnja komemoracija, koja je održana u spomen na petoricu poginulih hrvatskih  branitelja, a u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja općine Crnac,  završena je polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na mjestu posljednjeg počivališta  Karla Stojakovića na mjesnom groblju u Lađanskoj.