Naslovnica Naslovnica Zlatna žutica vinove loze – savjeti i preporuke vinogradarima

Zlatna žutica vinove loze – savjeti i preporuke vinogradarima

243

O zlatnoj žutici vinove loze puno se piše i govori u zadnjih desetak godina, od kad su ova bolest i njen vektor, američki cvrčak, potvrđeni u Hrvatskoj. To je trenutno jedna od najraširenijih bolesti vinove loze u Europi, a u vinogradima u kojima se pojavi brzo se širi i poprima razmjere epidemije te pričinjava velike štete u gubitku grožđa i trajnom gubitku zaraženih trsova.

Uzročnik ove bolesti je fitoplazma koja živi i razmnožava se u provodnom sustavu biljaka, dok je za epidemijsko širenje zlatne žutice vinove loze u vinogradu odgovoran za sada jedini poznati prirodni vektor, američki cvrčak, koji je prenosi hranjenjem sa zaraženog na zdravi trs.

Simptomi žutice na oboljelom trsu pojavljuju se najčešće krajem lipnja, a prema jeseni su sve izražajniji. Često se pojavljuju na čitavom trsu, ali mogu se pojaviti samo na mladicama lucnja ili reznika, pojašnjava Marko Borić, magistar zaštite bilja i djelatnik ministarstva poljoprivrede . Kod ove bolesti simptomi su vidljivi na listovima, mladicama ali i na grozdovima.

Kod bijelih sorti grožđa rubovi lišća uvijaju se prema naličju tako da list poprima kopljasti izgled, nepravilno žut i krut, pa se na dodir drobi, dok kod crvenih sorti grožđa lišće crveni, a ostali simptomi su isti kao i kod bijelih sorti.

Kod mladica su primjetni skraćeni internodiji, te one ostaju zelene, a tijekom zime se smrzavaju i propadaju. Vidljivi simptomi na grozdovima su sušenje cvata, koji ostaje na trsu, a u situaciji kada se simptomi pojave nakon završene cvatnje, grozd postupno vene i ne dozrijeva.

Ova opasna bolest šiti se zaraženim sadnim materijalom i, kako smo već rekli, američkim cvrčkom, koji je danas proširen i prisutan u gotovo svim vinogradarskim područjima Hrvatske. Za suzbijanje zlatne žutice vinove loze primjenjuju se slijedeće mjere: uklanjanje oboljelih trsova koji pokazuju simptome karakteristične za fitoplazme, praćenje pojave am. cvrčka pomoću žutih ljepljivih ploča, te suzbijanje istog, krčenje zapuštenih vinograda u demarkiranom i nezaraženom području, te uništavanje obične pavitine.

Za suzbijanje američkog cvrčka u proizvodnim vinogradima preporučuju se najmanje dva tretiranja. Prvo tretiranje potrebno je obaviti nakon cvatnje, tijekom prve polovice lipnja,

Drugo se obavlja dva do tri tjedna nakon prvog, a treće krajem srpnja ili početkom kolovoza, ako se tijekom srpnja ulovi tjedno četiri ili više odraslih oblika američkog cvrčka na žutoj ljepljivoj ploči.

Za suzbijanje američkog cvrčka na vinovoj lozi u RH registrirani su insekticidi: Decis 2,5 EC, Sumialfa 5 FL, Avaunt EC, Cythrin Max, Abanto, Krisant EC, Asset Five te Piretro Natura, podsjeća Marko Borić, magistar zaštite bilja i djelatnik ministarstva poljoprivrede .

Sve info o navedenim pripravcima dostupne su putem Fitosanitarnog informacijskog sustava Ministarstva poljoprivrede, a preporuke s rokovima za suzbijanje am cvrčka mogu se pronaći na mrežnim stranicama Ministarstva poljoprivrede – Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva.

Važno je naglasiti da su posjednici vinograda obavezni tijekom vegetacije provoditi vizualne preglede vinove loze te uoče li simptome zaraze odmah izvijestiti fitosanitarnog inspektora, Zavod za zaštitu bilja ili Ministarstvo poljoprivrede – Upravu za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva u Orahovici.

– Djelatnici Ministarstva poljoprivrede i proteklih godina pomagali su poljoprivrednicima i informirali ih, vršili monitoring američkog cvrčka postavljajući žute ljepljive ploče na PG-ovima, te davali savjete za suzbijanje štetnika, a za svu pomoć poljoprivrednicima ćemo i nadalje biti na raspolaganju – zaključio je na kraju Marko Borić, magistar zaštite bilja i djelatnik ministarstva poljoprivrede .