Naslovnica Hrvatska Raspuštanje Sabora 18. svibnja, izbori krajem lipnja ili početkom srpnja, trenutak primjeren,...

Raspuštanje Sabora 18. svibnja, izbori krajem lipnja ili početkom srpnja, trenutak primjeren, epidemiološka slika dobra

42

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković izjavio je danas da će se Hrvatski sabor raspustiti u ponedjeljak, 18. svibnja o čemu je obavijestio predsjednika Republike Zorana Milanovića koji ima mogućnost raspisivanja izbora za 21. ili 28 lipnja te 5. ili 12 srpnja.

“Nakon današnje sjednice Vlade i sjednice parlamentarne većine mogu priopćiti hrvatskoj javnosti kako su sve sastavnice parlamentarne većine odlučile da predložimo Hrvatskom saboru raspuštanje u ponedjeljak, 18. svibnja”, rekao je novinarima premijer Plenković nakon koalicijskog sastanka.

Vlada je u proteklom mandatu ostvarila sve ključne ambicije koje si je postavila u izbornom programu 2016. godine

Kao razlog premijer je naveo činjenicu da je ova Vlada u protekle tri godine i sedam mjeseci mandata ostvarila sve ključne ambicije koje si je postavila u izbornom programu 2016. kada je dobila većinsko povjerenje hrvatskih birača.

“Smatramo da smo sada, nakon što smo pokazali proteklih mjeseci kako se nositi u krizi javnozdravstvenog karaktera bez presedana, a to je pandemija koronavirusa, u našem djelovanju za očuvanje radnih mjesta i gospodarstva mjerama koje smo poduzeli, u ovom trenutku s obzirom na sve ekonomske izazove koji su pred Hrvatskom u budućnosti, novi mandat budućeg Sabora i Vlade treba biti usmjeren na gospodarski oporavak zemlje. Mi želimo, a osobito kao glavna stranka u koaliciji nakon unutarstranačkih izbora ići po novo povjerenje hrvatskih birača”, naglasio je Plenković.

Novi mandat budućeg Sabora i Vlade treba biti usmjeren na gospodarski oporavak zemlje

“To je naš cilj i smatramo da je trenutak primjeren, da je epidemiološka slika takva i da ćemo uz odgovorno ponašanje svih sugrađana biti u prigodi organizirati izbore u ustavnom roku, koji će onda predsjedniku Republike ostaviti mogućnost da to bude ili 21.6., 28.6., 5.7. ili 12.7., kazao je Plenković.

Premijer je izvijestio da je nakon sastanaka razgovarao s predsjednikom Republike, obavijestio ga te je sada na njemu da donose odluku sukladno zakonu.

Kazao je kako Vlada nakon raspuštanja Sabora neće biti tehnička, već u formi kada je Sabor raspušten i shodno tome može donositi odluke koje se tiču zdravstvene sigurnosti građana u vrijeme pandemije koronavirusa.

“Vrlo je jasno što sve ta Vlada može raditi, tu nema nikakvoga problema”, dodao je.

Plenković je izrazio uvjerenje da će nakon izbora zajedno s partnerima oformiti parlamentarnu većinu i imati političku stabilnost, koja je preduvjet za sve što su do sada kao Vlada ostvarili.

“Preostaje nam praktički još šest tjedana predsjedanja EU-om, to je u okvirima da i taj posao do kraja obavimo maksimalno odgovorno i da nakon toga idemo po novo povjerenje građana i birača”, naglasio je.

Zakon o obnovi Zagreba ide u javnu raspravu

O zakonu o obnovi grada Zagreba rekao je kako tu nema nikakvih problema, pa je tijekom sastanka koalicije u Vladi bio održan i sastanak predstavnika Grada Zagreba i Ministarstava graditeljstva, državne imovine i kulture.

“Usuglašen je tekst zakona kao prijedlog za javnu raspravu, očekujem i mislim da taj zakon Zagreb i građani zavrjeđuju. Svi koji imaju ideje i sugestije i prijedloge rade na tome da se zakon poboljša. Odluke koje smo donijeli u međuvremenu su jako dobre”, poručio je.

Tu je država, dodao je, stala sa sredstvima iz proračuna kroz rebalans koji će se usvojiti u ponedjeljak “da se to riješi”. “Mislim da smo s te strane riješili ono što je akutno, a onda ćemo uzeti vrijeme i kada se formira nova vlast i nova većina usvajati zakon”, zaključio je premijer.

Izvor: Hina / Vlada