Naslovnica Događanja Obilježavanje 75. obljetnice Bleiburške tragedije – komemoracija u Orahovici u subotu, 16....

Obilježavanje 75. obljetnice Bleiburške tragedije – komemoracija u Orahovici u subotu, 16. svibnja

186

Zbog pandemije korona virusa, ovogodišnja komemoracija u povodu 75. obljetnice Bleiburške tragedije i križnog puta hrvatskog naroda u svibnju 1945. godine, održat će se u subotu, 16. svibnja na više lokacija – u Bleiburgu, Zagrebu i u Sarajevu ali bez središnje komemoracije u Bleiburgu, izvjestila je Informativna katolička agencija.
S obzirom na novonastalu situaciju, članovi braniteljskih udruga koji inače svake godine hodočaste u Bleiburg, ove će godine taj dan prigodnim programom obilježiti na lokalnom nivou. U Orahovici će komemoraciju u povodu 75. obljetnice Bleiburške tragedije i hrvatskog križnog puta organizirati četiri braniteljske udruge s područja Grada – Udruga Hrvatski domobran, Udruga dragovoljaca hrvatskih obrambenih snaga, Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca i veterana Domovinskog rata i Hrvatski časnički zbor.
Program će u subotu, 16. svibnja, početi u 9,30 okupljanjem u centru Orahovice kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima. U 10,00 sati sudionici procesije uputit će se prema centralnom gradskom groblju, gdje će u 10,30, kod spomen križa za sve žrtve Bleiburške tragedije i križnog puta, te sve one koji su za Hrvatsku dali svoj život, biti održana komemoracija, uz paljenje svijeća i polaganje vijenaca.
Na subotnju komemoraciju organizatori programa pozivaju sve udruge proistekle iz Domovinskog rata sa šireg orahovačkog područja, predstavnike gradske vlasti kao i sve zainteresirane građane, da se odazovu u što većem broju i dostojanstveno poklone žrtvama komunističkog režima.