Naslovnica Naslovnica DV “Palčić” Orahovica od 11. svibnja ponovno otvara svoja vrata – prijavljeno...

DV “Palčić” Orahovica od 11. svibnja ponovno otvara svoja vrata – prijavljeno 15 polaznika

205

Sukladno preporuci Nacionalnog stožera civilne zaštite, a s ciljem sprječavanja širenja korona virusa, vrtići diljem Hrvatske su još od sredine ožujka zatvoreni ili rade u posebnim uvjetima rada.

Takva je situacija i u Orahovici, gdje je nakon održane sjednice Stožera civilne zaštite Grada Orahovice, orahovačka gradonačelnica, Ana-Marija Petin, još 13. ožujka donijela Odluku o posebnim uvjetima rada Dječjeg vrtića “Palčić”, kojom su regulirani uvjeti rada u vrtiću za vrijeme trajanja opasnosti od COVID-19 virusa.

Važno je napomenuti da vrtić sve ovo vrijeme nije bio u potpunosti zatvoren, te je bio organiziran prihvat za svu djecu koju roditelji nisu mogli ostaviti u kućanstvima, no tu mogućnost nitko od roditelja nije iskoristio, te u vrtiću u proteklom periodu nije bilo polaznika.

S obzirom na trenutno povoljnu epidemiološku situaciju u Hrvatskoj, iz Vlade RH najavljeno je da će od 11. svibnja započeti treća faza popuštanja epidemioloških mjera, kojom će se omogućiti rad vrtića i razredne nastave, za učenike od 1. do 4. razreda, pa će nakon gotovo dva mjeseca i Dječji vrtić “Palčić” nastaviti s radom, rekla je danas orahovačka gradonačelnica, Ana-Marija Petin .

– Uz odgovarajući način rada i poštivajući sve uvjete koje je objavio Hrvatski zavod za javno zdravstvo, od 11. svibnja vrata vrtića će ponovno biti otvorena. Samo djeca koja su sada prijavljena, moći će i pohađati vrtić od ponedjeljka, a prema trenutnoj organizaciji rada tijekom naredna dva tjedna u vrtić se neće moći upisati novi polaznici. Tek nakon 14 dana bit će omogućen upis novih polaznika – rekla je gradonačelnica Petin, te podsjetila da se preporučuje pohađanje vrtića onoj djeci čija su oba roditelja zaposlena ili djetetu koje živi samo s jednim roditeljem i ne postoji neka druga mogućnost zbrinjavanja djeteta.

A prema riječima ravnateljice vrtića, Borislave Kordoš, takvih slučajeva nema puno, te će od slijedećeg tjedna orahovački vrtić pohađati 15 polaznika u dvije skupine.

– Roditelji su se izjasnili kada će dovoditi djecu u vrtić i kada će dolaziti po njih. Djeca će u vrtić dolaziti u različito vrijeme, te neće biti kontakta između roditelja. Prilikom dolaska, dežurni odgojitelj će sačekati roditelja i dijete ispred ulaza, preuzeti dijete te ga nakon pranja ruku odvesti u njegovu skupinu. Što se tiče propisanih uvjeta, prostorije u vrtiću su dovoljno velike i neće biti problem poštivati propisanu socijalnu distancu i ostale mjere, a osim toga, vrtić ima i natkrivenu terasu te prostrano dvorište, što je jako bitno, jer je upravo i preporuka HZJZ-a da djeca što više borave na svježem zraku- rekla je ravnateljica Kordoš.

Podsjetila je roditelje i da svako jutro,prije dolaska u vrtić, izmjere djetetu temperaturu, te u slučaju iste ili pojave respiratornih simptoma ne dovode djete u vrtić. Na kraju je poručila da će svi zaposlenici vrtića učiniti sve kako bi djeca bila sigurna, zaštićena i ostala zdrava, te pozvala roditelje na odgovorno ponašanje, u skladu sa svim propisanim mjerama, kako bi sve proteklu u najboljem mogućem redu.